• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Student preko interneta kupio fosil i umalo doživeo srčani udar: "Kupio sam "pile iz pakla“!

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dinosaurus koji podseća na drevnog rođaka nalik ptici kazuaru otkriven je u Južnoj Dakoti, a živeo je u doba neposredno pre udara asteroida u Zemlju

  • 0
Dinosaurus "pile iz pakla" Foto: Shutterstock/kamomeen

Jedan student za potrebe školskog projekta putem interneta kupio je fosil izumrle životinje, a kad je saznao šta mu je palo u ruke, umalo nije doživeo srčani udar: ispostavilo se da je kupio nikad viđenog dinosaurusa!

Dinosaurus sa kljunom, nazvan "pile faraonove zore iz pakla", lutao je Zemljom tokom kasnog perioda krede (pre 100,5 miliona do 66 miliona godina) i potiče iz dela Južne Dakote, sa formacije Hell Creek (koja datira pre oko 65,5 miliona godina), objavljeno je u novoj studiji od 24. januara u časopisu PLOS One prenosi Livescience.

Glavni autor studije Kajl Atkins-Veltman, student doktorskih studija na Državnom univerzitetu Oklahoma, izjavio je da je kupio četiri fosila za 5.000 dolara 2020. godine, jer nije mogao da pronađe fosilne ostatke potrebne za završetak jednog od svojih prvih istraživačkih projekata.

Fosili zadnjih udova trebalo je da potiču od dinosaurusa nalik kazuaru (Anzu wiliei), poznatog kao "kokoška iz pakla". Međutim, kada je Atkins-Veltman skenirao fosile, otkrio je da pripadaju neidentifikovanoj vrsti dinosaurusa.

"Osetio sam kako mi srce preskače", rekao je Veltman, ne verujući da mu se to zaista dešava.

Posle detaljnih provera, Atkins-Veltman je odlučio da novu vrstu nazove Eoneophron infernalis. Eoneofron kombinuje grčku reč "eos", što znači "zora" - identifikujući vrstu kao drevnu - i "Neofron", što je naziv roda za egipatske lešinare koji se takođe nazivaju "faraonovo pile". Pominjanje "kokoške iz pakla" značilo je da je Atkins-Veltman uključio u naziv A. wilieii i istovremeno odao počast svom uginulom ljubimcu nilskom gušteru, nazvanom Faraon. Naziv vrste "infernalis" potiče od latinske reči za pakao, što asocira na Hell Creek u Južnoj Dakoti, gde je pronađen.

Kazuar Kazuar Foto: Shutterstock/Maple Ferryman

Gušter je, kako kaže Atkins-Veltman (osoba sa autizmom) bio velika emocionalna podrška: on mu je pomogao da prođe kroz najteže periode studiranja.

Nova vrsta dinosaurusa je bliski rođak A. wiliei iz porodice Caenagnathidae i karakterišu ih dugi, vitki udovi i bezzubi kljunovi. A. wiliei je težio oko 200 do 300 kg, dok je E. infernalis imao oko 80 kilograma, a razlikovali su se i po izgledu skočnog zgloba.

Prezentacija fosila novopronađene vrste dinosaurusa će biti održana u Pitsburgu, u Prirodnjačkom muzeju Karnegi kome je Atkins-Veltman poklonio ovu kolekciju, a svoj potez objasnio je sledećim rečima:

"Kosti koje se čuvaju u privatnom vlasništvu su beskorisne za nauku ako nisu dostupne".

Proučavanje kostiju pomoglo je istraživačima da rasvetle raznolikost dinosaurusa na kraju krede pre nego što je većinu njih zbrisao katastrofalni udar asteroida. Atkins-Veltman je primetio da je došlo do nestanka dinosaurusa kao što su tiranosaurusi i lambeosaurini u poslednjih 2 miliona godina tog perioda. Međutim, prisustvo E. infernalis, A. wiliei i dokazi za treću, trenutno još nezvaničnu vrstu koja je živela u to vreme, sugerišu da je ta grupa dinosaurusa bila otpornija. Atkins-Veltman pretpostavlja da su bili svaštojedi i menjali su izvore hrane da bi preživeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari