• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Današnji dan posvećen je najomiljenijem namazu na svetu koji obožavaju i nepca naših kućnih ljubimaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kikiriki puter je zdrav i ukusan proizvod koji je nastao u kuhinji drevnih američkih starosedelaca, a u njemu uživaju i milioni pasa koji se trude da mnogo toga nauče kako bi dobili kašiku-dve ove revolucionarne poslastice

  • 0
Pas i kikiriki puter Foto: Shutterstock/Dogboxstudio

U mnogim zemljama sveta ljudi, ali i njihovi najbolji četvoronožni drugari, danas uživaju u jednom od najomiljenijih proizvoda koji, kako se tvrdi, datira iz vremena oko 1.000. godine pre naše ere!

U svetu se 24. januar proslavlja kao Dan putera od kikirikija.

Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi puter od kikirikija? Ovaj "američki" klasik – kremast, zrnast, hrskav, preliven čokoladom ili želeom – datira iz vremena Asteka i Inka i u domaćoj verziji obiluje vitaminima E i B6, niacinom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem, a sadrži i proteine i zdrave mononezasićene masti. Najzdravija varijanta putera od kikirikija podrazumeva da u njemu nema šećera ili hidrogenizovanih biljnih ulja.

Puter od kikirikija u ishrani pasa Foto: Shutterstock

Puter od kikirikija u današnjem obliku postoji tek nešto više od veka, a ima dokaza da su drevni starosedeoci Amerike možda mleli kikiriki u neku vrstu paste, pre nekoliko stotina godina (ili pre nekoliko milenijuma). Što se savremenog sveta tiče, puter od kikirikija je stigao preko SAD u kasnom 19. veku: tvrdi se da je kikiriki puter, kao mnoge druge namirnice, verovatno "smućkan" u nečijoj kuhinji. Jedna popularna teorija kaže da je žena po imenu Rouz Dejvis počela da pravi puter od kikirikija u Njujorku 40-ih godina 19. veka, a ideju je dobila od sina koji je saznao da je sličan namaz u to vreme pravljen na Kubi.

Mnogi pripisuju Džordžu Vašingtonu Karveru pokretanje proizvodnje putera od kikirikija, ali, iako je on bio inovator zaslužan za više od 300 načina upotreba kikirikija i smatra se ocem industrije ovih plodova, on nije izmislio ovu prerađevinu.

Stvaranje savremenog putera od kikirikija može se pratiti do još najmanje još tri osobe. Kanađanin Marselus Edson je prvi patentirao "pastu od kikirikija" davne 1884. godine koja je napravljena od pečenog kikirikija. Godine 1895, dr Džon Harvi Kelog, iz čuvene kompanije za proizvodnju žitarica "Kelog", podneo je zahtev za patentiranje procesa koji koristi sirovi kikiriki za izradu putera: on se tada zvao "brašno od orašastih plodova". Potom je 1903. godine mašinu za pravljenje putera od kikirikija patentirao dr Ambroz Straub iz Sent Luisa u Misuriju.

Što se tiče Dana putera od kikirikija, čini se da je ova prigodna prilika stvorena pre mnogo godina, kako bi se ljubiteljima ovog slasnog namaza omogućilo da proslave njegovo stvaranje.

Puter od kikirikija u ishrani pasa Foto: Shutterstock

Ako se pitate kakve veze imaju kućni ljubimci i puter od kikirikija, ona je u tome što je kikiriki puter jedna od omiljenih poslastica koja se koristi u obuci pasa. Osim što ćete psu ponuditi kašičicu-dve ove ukusne poslastice da biste ga nagradili u postizanju dobrih rezultata prilikom obučavanja, ona će pomoći i u slučajevima kad pas nije oduševljen nečim što mora da uradi (kupanje, šišanje, sečenje noktiju...)

Srećan vam Dan putera od kikirikija!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari