• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će se uskoro zakonski stati na put kradljivcima kućnih ljubimaca: Zločin niskog rizika i visoke nagrade

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekuje se da u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj krađa pasa i mačaka proglasi krivičnim delom, iako se na ovu odluku čeka od 2021. godine

  • 0
Mačka i pas Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Predlog Zakona o kome se danas raspravlja u Donjem domu engleskog Parlamenta odnosi se na proglašenje krađe kućnih ljubimaca krivičnim delom. Prema Zakonu, kućni ljubimci se smatraju vlasništvom, krađa kućnog ljubimca je obuhvaćena Zakonom o krađi iz 1968. godine, a sličan Zakon primenjuje se i u Škotskoj, prenosi BBC.

Vlada Velike Britanije još 2021. godine je obećala da će otmicu kućnih ljubimaca proglasiti krivičnim delom, ali takav zakon još nije usvojen.

Predložene mere uključene su u Predlog zakona o dobrobiti životinja, ali su ih ministri odbacili maja prošle godine, što je izazvalo žestoku reakciju učesnika kampanje. Prvobitno obećanje je usledilo nakon preporuka koje je dala radna grupa za krađu kućnih ljubimaca, osnovana kao odgovor na zabrinutost zbog krađe pasa tokom pandemije kovida-19. Tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je "krađa kućnog ljubimca užasan zločin koji može izazvati velike emocionalne probleme u porodicama dok bešćutni kriminalci pune svoje džepove". Patel je rekla da bi se izmenom Zakona priznalo da su "životinje mnogo više od imovine i da će policiji dati dodatna sredstva kako bi ove bolesne pojedince privela pravdi".

Predlog Zakona o otmici kučnih ljubimaca iznela je poslanica konzervativaca Ana Fert, a poslanik sa Southend West izjavio je da se zbog niske stope krivičnog gonjenja krađa kućnog ljubimca smatra "zločinom sa niskim rizikom i visokom nagradom".

"Neverovatno je da gubitak živog bića, člana porodice, tretiramo kao da je električni alat ili laptop“, izjavili su neki zvaničnici.

Toni Klark, koja živi u ruralnom Norfolku, izgubila je sijamsku mačku Klunija 2013. godine. Klunija su retko kad puštali iz kuće, jer se Klark plašila da će ga neko ustreliti. Ali, čak ni psi tragači nisu našli nikakav trag o njemu. Klark je prijavila nestanak mačke policiji koja je bila nezainteresovana. Godine 2018. otkrila je da su Klarkove detalje o mikročipu skenirala dva različita veterinara i nijedan od njih nije kontaktirao sa njom. Ona je za BBC izjavila da nikada nije prestala da traži Klunija koji bi sada imao 14 godina.

Grupa Pet Theft Awareness lobirala je za promenu zakona kako bi se kućni ljubimci smatrali "cenjenom živom imovinom", a ne neživim predmetima. Osim toga, za krađu kućnih ljubimaca previđene su i zatvorske kazne, a pozvano je na obavezno čipovanje ljubimaca kako bi se povećale šanse da se oni ponovo nađu u domovima svojih vlansika. Izveštaj ove grupe otkrio je da je 2021. godine krađa mačaka porasla za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu i više je nego učetvorostručena od 2015. godine. Klark pretpostavlja da su realne brojke verovatno mnogo veće, jer spremnost policijskih snaga da evidentiraju zločin dramatično varira širom zemlje. Ona kaže da je gubitak Klunija na nju uticao "duboko i traumatizirajuće".

Macka i pas Foto: Shutterstock

Anabel Berdi, viši zastupnik u dobrotvornoj organizaciji "Cats Protection", smatra važnim proširivanje svakog novog krivičnog dela koje se odnosi na krađu mačaka, isto kao i na otimanje pasa.

Prošlog maja, ministar za životnu sredinu Mark Spenser obećao je da će mere u Zakonu o držanim životinjama, uključujući one koje pokrivaju otmice kućnih ljubimaca, biti donete na druge načine, uz primenu Zakona o privatnim licima. Ministri navodno "veoma saosećaju" sa predlogom Klarkove da se usvoji Zakon o privatnim licima što će biti izvesno ukoliko se obezbedi podrška Vlade.

Gospođa Klark je rekla za BBC da bi to bila veoma popularna mera, jer skoro polovina domaćinstava u Velikoj Britaniji ima kućne ljubimce. Klark kaže da je posedovanje kućnog ljubimca dobro za mentalno blagostanje ljudi, ali da njihova krađa izaziva "traumu i bol". Zato i jesu potrebni novi zakoni da bi se zaštitili kućni ljubimci i njihovi vlasnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari