• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U čast rođendana autora priča o najslađem medvedu na svetu, danas se proslavlja Dan Vinija Pua

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simpatični bucmasti meda iz "crtaća" jeste izmišljen lik, ali mu je kao inspiracija poslužila medvedica koja je za vreme Prvog svetskog rata živela u londonskom zoološkom vrtu

  • 0
A. A. Milne, Vini Pu Foto: Wikipedia/Spictacular, YouTube/Disney

Svakog 18. januara ljubitelji crtanih filmova obeležavaju dan jednog od najomiljenijih medveda: on se zove Vini Pu i uvek nosi istu, crvenu košulju, a poznat je i po tome što mu je ruka gotovo stalno umočena u vrč sa medom.

Ovaj specijalni dan ustanovljen je na rođendan "oca" Vinija Pua: autor pričica o ovom harizmatičnom medvedu je Englez Alan Aleksandar Miln, rođen 1882. godine, upravo na današnji dan. Miln je u pričama koje vole deca iz celog sveta oživeo ljupkog medveda, obožavaoca meda, a lik mu je podario ilustrator Ernest Hauard Šeperd.

U pričama o dogodovštinama popularnog žuto-oranž medveda pojavljuju se i drugi animirani likovi, ali i autorov sin Kristofer Robin.

Prva priča o Viniju Puu objavljena je 1926. godine, ali je ovaj meda postao poznatiji kada je Volt Dizni produkcija oživela određene priče u animirani film 1977. godine. Avanture Vinija Pua odvijaju se u izmišljenom "Hundred Acre Wood", inspirisanom Ešdaun šumom u Istočnom Saseksu u Engleskoj.

Milnov simpatični medved Pu jeste izmišljeni lik, ali je inspirisan crnom medvedicom Vini koja je živela u londonskom zoološkom vrtu tokom Prvog svetskog rata. Autorov sin Kristofer Robin često je odlazio u zoo-vrt i posećivao medvedicu Vini, ali i labuda po imenu Pu, pa je iz kombinacije njihovih imena nastala "kovanica" po kojoj je nazvani novi junak.

Crtani film o omiljenom dečijem medvedu zabranjen je u Kini 2018. godine.

Winnie Pooh Vini Pu Foto: Shutterstock

Mnoga deca danas s nestrpljenjem iščekuju početak proslave Dana Vinija Pua: osim predavanja o stvarnom medvedu iz Prvog svetskog rata, koji je poslužio kao inspiracija animiranom junaku, mališani će imati priliku da slušaju priče o medvedu Puu, uz tortu i projekcije crtanih filmova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari