• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste “razgovarali” sa ljubimcem o neželjenom začeću: Ovo nije šala, jer proleće uskoro stiže…

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako još niste razmišljali o sterilizaciji odnosno kastraciji psa ili mačke ili ništa niste uradili povodom toga, možda će vas u tome “pogurati” nekadašnje duhovite ideje organizacija SPCA i PETA

  • 1
Kampanja za sterilizaciju i kastraciiju Foto: Shutterstock/Stickler

Da li ste “razgovarali” sa svojim psom ili mačkom o sprečavanju trudnoće?

Ovo nije nikakva šala, jer bi ovo trebalo podhitno da uradite, kao odgovorni vlasnik koji brine o reproduktivnom zdravlju i dobrobiti svog kućnog ljubimca.

Ako o sterilizaciji, odnosno kastraciji ljubimca još niste razmišljali, ili to imate u vidu ali još ništa niste uradili, možda će vas “pogurati” ideja koju je svojevremeno sprovela SPCA iz San Franciska.

Organizacija SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to All Animals) je neprofitna organizacija koja se bavi sprečavanjem okrutnosti prema životinjama. Osnovana je u Engleskoj 1824. godine, kako bi se doneli zakoni koji od zlostavljanja štite konje za vuču.

SPCA postoji na svim kontinentima: njena vizija je svet u kome ljudi pokazuju iskrenu ljubav i obezbeđuju dobrobit životinjama, a misija organizacije je da svaka životinja ima pristup kvalitetnoj medicinskoj nezi, toplom prihvatilištu i domu punom ljubavi.

Kampanja za sterilizaciju i kastraciiju Foto: Shutterstock/s1001

Prenamnožavanje životinja na ulicama manjih i velikih gradova je problem koji se ne smanjuje. Stoga je SPCA San Franciska smatrala da bi vlasnici trebalo da razmisle o sprečavanju neželjenog začeća kod svojih ljubimaca tako što bi preuzeli - kondom za ljubimca! Ova duhovita kampanja, koja je sprovedena u mnogim radovima i na svim kontinentima, započela je davne 2013. godine, ali se podsećanje vlasnika pasa i mačaka o važnost kontrole rađanja sprovodi svakodnevno i dan-danas.

Kondomi za kućne ljubimce se zapravo ne proizvode: oni su samo sredstvo za podizanje svesti vlasnika o važnosti sterilizacije odnosno kastracije njihvoih kućnih ljubimaca.

Ipak, ideja o kondomima za pse i mačke je urnebesna, pogotovo segment kampanje koji se očitava u naslovima poput “Kako staviti kondom kućnom ljubimcu”. Brojni video klipovi koji su snimani skrivenom kamerom probudili su radoznalost vlasnika kućnih ljubimaca koji su na njih reagovali na različite načine - od neverice u ono što vide na bilbordima i oglasima do iskrenog priznavanja važnosti ove teme.

Vlasnik kućnog ljubimca koji je bio zainteresovan da više sazna o ovoj kampanji trebalo je da poseti sajt posvećen ovoj vrsti zaštite reproduktivnog zdravlja kućnih ljubimaca. Suština posete sajtu sastojala se u tome da se jednim klikom otvarala mogućnost zakazivanja pregleda kod veterinara. To je bio neobičan i odlično smišljen način da se iznova plasira važnost kontrole rađanja o kojoj bi odluku donosili vlasnici kućnih ljubimaca.

Ovu ideju usvojile su mnoge ustanove i organizacije za brigu o životinjama širom sveta. Tako je organizacija PETA letos delila “kondome” u San Antoniju kako bi obrazovala stanovništšvo o važnosti sterilizacije, odnosno kastracije kućnih ljubimaca. Kampanja je bila osmišljena kako bi osigurala da svi kućni ljubimci budu zaštićeni od prenamnožavanja i neželjenog potomstva, saopštila je ova grupa za prava životinja.

Psi lutalice i opasni psi zauzeli su lokalne naslove nakon žestokog napada pasa februara prošle godine u kome je smrtno stradao veteran Ratnog vazduhoplovstva, a dve osobe su povređene. Od ovog napada, prijave o "opasnim psima" podnete Službi za kontrolu životinja u San Antoniju skočile su za 60 posto.

Kampanja za sterilizaciju i kastraciiju Foto: Shutterstock/dezy

PETA želi da podstakne ljude da ozbiljno shvate važnost kastracije i sterilizacije, baš kao što primenjuju sopstvene metode kontrole rađanja, uz napomenu da ove rutinske, pristupačne operacije na životinjama čine svu razliku u borbi protiv krize prenaseljenosti životinja beskućnika. Jedna ženka psa i njeno potomstvo mogu da proizvedu 67.000 štenaca za samo šest godina, a za sedam godina, jedna mama mačka i njeni potomci mogu da “pojačaju” sopstvenu populaciju za zapanjujućih 370.000 novih članova!

"Kastracija i sterilizacija kućnih ljubimaca su ključni načini sprečavanja prenamnožavanja mačaka i pasa u svetu koji već puca po šavovima zbog enormnog broja beskućnika“, izjavila je viša potpredsednica PETA Kolin O’Brajen, dodajući da će PETA učiniti sve da “Fido i Fifi” budu zaštićeni od neželjenog potomstva".

Stoga i mi podsećamo da uskoro stiže proleće. A zna se šta to treba da znači odgovornim vlasnicima kućnih mezimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија до Токија Русија до милвокија

    15. januar 2024. | 16:51

    Па поведите мало рачуна, и користите средства за заштиту од нежељеног зачећа.