• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Haski osetio da njegovoj porodici preti velika opasnost pa je danima kopao rupu u dvorištu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četvorogodišnji pas Kobi nanjušio da se iz dubine zemlje, u blizini njegovog doma, sprema da izađe nešto što bi ugrozilo ne samo ljude sa kojima živi, već i čitav komšiluk

  • 1

Većina vlasnika pasa se žestoko nervira kad vidi da njihov ljubimac odluči da kopa rupe u dvorištu, ali je jedna porodica iz Filadelfije veoma zahvalna svom haskiju koji je to uradio. Četvorogodišnji Kobi počeo je da kopa rupu u dvorištu, jer je nanjušio nešto što nije trebalo da se nalazi u blizini njegovih vlasnika.

Njegova 28-godišnja vlasnica Čenel Bel u početku nije mnogo razmišljala o tome, ali kako je rupa postajala sve veća, zaključila je da Kobi pokušava nešto da joj kaže, prenosi Pethelpful.

"Verovala sam njegovom instinktu, jer to nije njegovo tipično ponašanje i obično je u pravu. Ima izvanredna čula i nikad ne kopa rupe osim ako ga ne pozovem da mi pomogne. Dugo živimo u ovom novom domu, a Kobi nikad ne "preorava" dvorište bez mog dopuštenja, tako da sam znala da se nešto dešava".

Bel u kući ima uređaj za detekciju gasa i kada ga je postavila u rupu, on je registrovao velike količine gasa. Žena je pozvala komunalno preduzeće koje je više od tri dana pokušavalo da otkloni problem i spreči curenje gasa pa je postavilo nove cevi.

Tako je heroj Kobi spasao ceo komšiluk od katastrofe.

Kako psi otkrivaju stvari koje ljudi ne mogu da osete?

Psi mogu da otkriju emocije, fiziološke promene, bolesti i događaje u okolini, kao i promenu vremena. Ova osetljivost je povezana sa njihovom sposobnošću da vide ono što mi ne vidimo, da nanjuše, čuju i osete šve što je ljudima nevidljivo.

Čovek ima oko šest miliona mirisnih receptora, a pas ih ima oko 300 miliona. Zato je Kobi mogao da oseti curenje gasa iz dubine zemlje. I Kobijeva vlasnica je postupila kako treba, jer je verovala svom psu koji se ponašao drugačije, jer mu je intuicija govorila da se sprema nešto što nije dobro za njega i njegove voljene ljude.

Kobi nije jedini ljubimac koji se herojski poneo kada je u pitanju curenje gasa: januara prošle godine, mačka u Severnom Velsu osetila je curenje koje je moglo da "sruši kuću" da ga ona nije detektovala! Mačka je intenzivno "kopala" po tepihu, pa je stručnjak koji je došao po pozivu otkrio curenje gasa na istom mestu koje je mačka "prekopavala".

Akoi  vaš kućni ljubimac počne čudno da se ponaša i da kopa mesta koja inače ne dira, možda ćete morati da pozovete komunalnu službu kako bi preduhitrila katastrofu u najavi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiss

    18. januar 2024. | 12:48

    12 godina sam imao haskija predivni su samo još pričati ne znaju .....moj verni drug u šetnji po parku ....Kad je uginula odonda nemamo psa ... jednostavno ne ide ....zamena nas ne interesuje