• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najopasnija divlja mačka na našoj planeti stigla u Zoološki vrt Hogl u Juti

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osmomesečna Gaja je pripadnica afričkih divljih mačaka koje su najmanje na svetu i posebna je ne samo po tome što ima crne noge, već i zbog činjenice da je najuspešniji lovac u odnosu na svoje krupnije rođake

  • 0

Zoološki vrt Hogl u Juti postao je bogatiji za još jednog stanovnika: novi stanar je Gaja, crnonoga divlja mačka, vrsta koja je poznata kao najsmrtonosnija mačka na planeti.

Ovo je najmanja divlja mačka na svetu: visoka je samo 20 cm i teška oko 900 g do dva kilograma.

Zašto se ovako malo stvorenje smatra najsmrtonosnijom divljom mačkom na svetu?

Razlog je u njenoj neverovatno uspešnoj stopi lova koja iznosi čak 60 posto, piše Smithsonian Mag a prenosi Yahoo news. To znači da će u proseku, od 10 pokušaja lova, crnonoga mačka biti uspešna u šest napada, što je izuzetan procenat uspeha među divljim mačkama.

Prema zvaničnicima zoološkog vrta, Gajin dolazak označava važan korak u očuvanju njene vrste, jer se crnonoge mačke mogu naći samo u sušnim regijama istočne Namibije, centralne i južne Bocvane i Južne Afrike.

One su pretežno noćne životinje, a njihov status u divljini je "izazov za istraživače, zbog njene stidljivosti i sklonosti noćnim aktivnostima“, navodi Hogl Zoo-vrt.

Gaja je dovedena u zoološki vrt na osnovu preporuke konzorcijuma u kome ima samo 29 crnonogih mačaka, ali se zvaničnici Hogla nadaju da će uspešan uzgoj značajno pomoći programu njenog opstanka. Iako ima samo 8 meseci, mala Gaja ima "žestok" temperament, navodi se u saopštenju.

Divlja mačka crnih nogu Foto: Shutterstock/Stu Porter

U zoološkom vrtu trenutno živi Rajder, mužjak crnonoge mačke. Zvaničnici kažu da se planira Rajderovo upoznavanje sa Gajom, ali tek kad Gaja dostigne polnu zrelost.

Gaja je smeštena u svoj novi kutak, u zgradi za male životinje. Uprava zoo-vrta kaže da su oko njenog životnog prostora postavljene barijere i pozivaju da se smanji buka dok se Gaja privikava na novi dom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari