• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali, "najtužniji slon na svetu", uginuo posle 33 godine usamljenosti u zoološkom vrtu

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro tri i po decenije patnje i usamljenost do krajnjih granica Višvamali je trpeo uz bolest i uslove koji ne priliče ovako plemenitom živom biću

  • 4
Mali najtužniji slon na svetu Foto: Shutterstock/Arturo Rivo Jr

Slon Višvamali, poznatiji kao Mali, uginuo je od posledica srčane insuficijencije u zoološkom vrtu Manila u Manili, na Filipinima, gde je živeo 33 godine.

Mali je bio u kasnim četrdesetim godinama, a njegova smrt objavljena je u utorak u video snimku na Fejsbuku koji je objavila gradonačelnica Manile Honei Lacuna, čija srećna sećanja iz detinjstva uključuju česte posete slonu u zoološkom vrtu.

Mnogi korisnici društvenih mreža žale zbog smrti životinje, a nekoliko aktivista, uključujući dr Džejn Gudal i Pola Makartnija, molili su vlasti da prebace životinju u utočište za slonove dok je još bila živa, prenosi Nypost.

Ovaj tužni slon je veći deo života živeo sam, a u zoološki vrt je stigao 1981. godine.

Omiljen azijski slon počeo je da pokazuje znake uznemirenosti prošlog petka, kada je trljao surlu o zid, što je znak da ima bolove, rekao je glavni veterinar dr Hajnrih Patrik Penja-Domingo.

Slon je u utorak ujutru ležao na boku i teško disao. Uprkos intervenciji veterinara, uginuo je kasno popodne.

Obdukcijom je utvrđeno da je imao začepljenje aorte i rak u nekim organima.

Udruženje za etički tretman životinja (PETA) objavilo je da je Mali "patila" u zoo-vrtu od prvog dana dolaska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    30. decembar 2023. | 03:08

    Tužno, niko ne voli usamljenost (a slonić je bio predugo sam).I po čoveka ježe to kobno.Slonić ja strašno patio, bio depresivan, i to je izazvalo brži razvoj bolesti.Počuvaj u miru dobri slonićz 🧡🌿🌷.Trebali ste ga na vreme skloniti na zdravije mesto i gde bi imao društvo, niste bili zainteresovani 😥😥😥

  • Stefan

    30. decembar 2023. | 12:25

    Osudjen na dozivotnu kaznu..

  • Rollover

    31. decembar 2023. | 11:56

    Kad planiraju da ugase sve zooloske vrtove na svetu? Koja je poenta? Uzasavamo se belgijancima kako su drzali tamnopute u kavezima, a normalno nam je za vikend da odemo sa decom da gledaju zatvorene zivotinje? Samo rezervati, da imaju drustvo, neku slobodu...