• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crvena boja, osim što pomaže životinjama da se "vide iz aviona", ima i druge uloge u njihovoj svakodnevici

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uloga crvene boje je raznolika: ona treba da uplaši predatora, da upozori, privuče, odvrati pažnju, impresionira, sakrije ili olakša pronalazak

  • 0
Crvene životinje Foto: Shutterstock/Dirk Ercken

Životinje koje žive u divljoj prirodi, pogotovo one koje su često na meti predatora, razvile su posebne odbrambene sisteme koji im omogućavaju da se na najbolji način sakriju od lovaca. Jedan od načina na koji se štite je njihova boja, odnosno kamuflažna sposobnost, što znači da se boja njihovog tela evolucijom prilagodila boji okoline u kojoj žive. Na taj način, životinje koje su često plen, utapaju se u životnu okolinu i manje su uočljive grabljivcima.

S druge strane, neke životinje, bez obzira na status koji imaju u prirodi, gotovo od dolaska na svet razvijaju intenzivne boje na telu, što je najkarakterističnije za ptice, a najpoznatiji su crveni papagaji.

I druge životinje morale su da postanu crvene, a razlozi su ponekad neobični.

Crvene životinje Foto: Pixabay/shingono

Među životinjama koje se viđaju u crvenoj boji ima dosta poznatih vrsta, a neke su prozvane crvenim iako im je krzno zapravo narandžasto, kao što su lisica ili crvena panda.

I ptica flamingo, čije je perje ružičasto, ponekad se naziva crvenim.

Zašto su neke životinje crvene?

Namena crvene boje kod mnogih životinja je raznolika: ona treba da uplaši predatora, da upozori, privuče, odvrati pažnju, da impresionira, sakrije ili olakša pronalazak.

Crvene životinje Foto: Pixabay//dafacct

Crvena boja kao znak zdravlja

Ptica crveni kardinal izgleda kao mala crvena lopta koja leti. Njegovo perje posebno je uočljivo zimi, a kad ga uoči ženka kardinala, ona zna da je njen budući izabranik zdrav i da će njihovo buduće potomstvo biti jednako jako. Kad je reč o crvenom ibisu, on nije mnogo crven dok je mlad i njegova boja s vremenom postaje svetlija.

Crvene životinje Foto: Pixabay//arulonline

Crvena boja pomaže lakšem uočavanju

Na vratovu ptice veličanstvene fregate nalazi se neka vrsta vreće koja tokom sezone parenja kod mužjaka postaje crvena. Što je ovaj "mali džak" ispod grla svetliji, on je uočljiviji i i zanimljiviji ženkama. Šareni majmun mandril ima jarkocrveni nos koji služi da ga porodica i prijatelji bolje vide. I vilin konjic ponekad poprima crvenu boju koja pomaže da bude vidljiviji.

Crvena kao boja upozorenja

Najčešće se crvena kao upozoravajuća boja pojavljuje kod žaba koje time saopštavaju potencijalnim neprijateljima da se drže podalje od njih. Ipak, nisu samo crvene žabe otrovne: i gusenice boje krvi koriste ovaj "trik" da bi ih ptice zaobilazile. Što je toplije vreme tokom njihovog razvoja, to je crvena boja njihovog tela svetlija i uočljivija. Vatrene bube takođe koriste crvenu kao upozoravajuću boju, a inače su mnoge vrste buba obojene crveno.

Crvene životinje Foto: Pixabay/Gruendercoach

Crvena boja koju životinja stiče ishranom

Ibis je ptica jarkocrvenog perja, a boju dobija iz prirodne "farbe" u hrani, jer jede crvene rakove. Mladi ibisi su inače smeđe obojeni.

Crvena boja za kamuflažu

Crveni mravi, osim što su crveno obojeni, a njihove beskrilne ženke imaju dodatne dlakave "kapute", imaju još jednu karakteristiku: oni su poznati po svojim bolnim ubodima.

Pogledajte još neke poznate crvene životinje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari