• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci zatražili od AI da predvidi izgled pasa u budućnosti: “Ćelave” noge jedna od promena

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultati predviđanja veštačke inteligencije o budućem izgledu naših najboljih četvoronožnih prijatelja su iznenađujući, a neke fizičke promene na psima, iako se sporo odvijaju, već sad su vidljive

  • 1
AI i rase pasa u budućnosti Foto: Shutterstock/dm7

Leteći automobili i proslava praznika na Marsu samo su deo iglice beskonačnog ledenog brega u koji mogu da stanu sve inovacije o kojima sanjamo ako razmišljamo o tome šta će se dešavati u 2.100-oj godini.  Ali, iznenadiće vas saznanje o tome da bi i naši kućni ljubimci psi mogli da prođu kroz ogromnu transformaciju, jer ih štetni uticaji klimatskih promena primoravaju da se prilagode budućnosti i opstanku.

Stručnjaci iz Love Your Dog zatražili su od veštačke inteligencije da zamisli kako bi mogli da izgledaju psi u budućnosti i šta bi im donela dalja evolucija. Rezultati su zaista iznenađujući, jer AI očekuje da će psi jednog dana biti slični lisicama sa ogromnim ušima i manje dlakavim nogama, piše Dailymail.

AI i rase pasa u budućnosti Foto: Shutterstock/Assasinator Czar

"Fizički, možemo očekivati pse koji podsećaju na kineskog ćubastog psa, sa malo dlake ili bez nje, sa mirnim i prijateljskim temperamentom", izjavile su Džesika D'avilija i Brenda Vitorino sa Univerziteta Rio Grande do Sul, dodajući da će se fizičke modifikacije i promena ponašanja odvijati postepeno i veštački. Uzgajivači pasa će poštovati osobine od komercijalnog značaja kako bi "poboljšali" i zadovoljili potrebe i zamisli vlasnika.

Platforme veštačke inteligencije Midjournei i Gencraft "konsultovane" su za prikazivanje budućih vizija čovekovog najboljeg četvoronožnog prijatelja.

AI tvrdi da će psi u proseku težiti između 4 i 10 kg, imaće kratku njušku i velike špicaste uši nalik lisičijim.

AI i rase pasa u budućnosti Foto: Shutterstock//smrm1977

Ovo podržava prethodna istraživanja australijskog Univerziteta Dejken koja predviđaju da će mnoge toplokrvne životinje imati veće uši kako bi se oslobađale viška toplote. Uši nekih rasa pasa već se menjaju i povećavaju, ali se to odvija sporo.

"Povećanje ušiju pasa je "skromno" i malo je verovatno da će ova promena biti brzo primetna", primećuje D'avilia i kaže da će neki psi u ne tako dalekoj budućnosti ličiti na animiranog junaka, slončića Damba.

Neke rase pasa mogu da razviju deblju dlaku na nogama kako bi bolje zaštitile šape na vrelom tlu. U međuvremenu, krzno nekih pasa će posvetleti i pomoći im da reflektuju toplotu, dok će im kraća lisičija njuška pomagati da zadrže vlagu. Kako je rečeno, za ove modifikacije potrebno je vreme od oko osam generacija i tek tad se navedene promene mogu ustaliti u rasama.

Naučnici napominju i to da budući da postoji trend produžetka radnog vremena, vlasnici pasa će morati da se odluče za životinje koje zauzimaju malo prostora i zahtevaju manje održavanja i nege.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    17. decembar 2023. | 18:20

    Klimatske promene ne postoje To je sve izmisljotina istih ovih sto izmisljaju ovu vestacku i inteligenciju.