• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se u svetu obeležava dan nestašnih stvorenja prema kojima smo nažalost često nezamislivo surovi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Davne 2000. godine, Kejsi Soru, student umetnosti na Državnom univerzitetu u Mičigenu, upisao je u kalendar svog kolege da je 14. decembar Dan majmuna i od tada on ne odustaje od pomoći sve ugroženijim životinjama najbližim čoveku

  • 0
Dan majmuna Foto: Shutterstock/Ludmila Ruzickova

Majmuni su zanimljive životinje: simpatične, nestašne, mada su ponekad nalik tiranima, pogotovo prema pripadnicima svoje vrste. Ipak, mnogi majmuni i primati su ugroženi, a pod znakom pitanja su i njihova prava i dobrobit, usled sve masovnijeg korišćenja u medicinskim istraživanjima. Zato i postoji Dan majmuna, posvećen podizanju svesti o ovim ugroženim stvorenjima.

Dan majmuna je osmišljen da bi se obratila veća pažnja na sve pripadnike ove vrste kao i na njihova "majmunska posla".

Ovo je izuzetan dan za podizanje svesti o različitim vrstama primata širom sveta, o problemima sa kojima se suočavaju (jer ljudi tako žele) i o tome kako da im se pomogne.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i prava životinja posebno su glasni i strastveni povodom ovog datuma, a nisu tihi ni umetničke institucije i umetnici vizuelisti.

Pristalice obeležavanja i proslave Dana majmuna u svetu su Smitsonijan institut, Metropoliten muzej umetnosti, Muzej Luvr, Nacionalna galerija portreta u Londonu, Nacionalna geografija, Grinpis, Institut Džejn Godal...

Davne 2000. godine, Kejsi Soru, tada student umetnosti na Državnom univerzitetu u Mičigenu, upisao je u kalendar svog kolege da je 14. decembar Dan majmuna. On i kolega potom su zaista proslavili ovaj dan sa drugim studentima umetnosti, a Soru je kasnije počeo da sarađuje sa kolegom na komičnom stripu "Fetus-X", u kome je praznik majmuna pominjan i popularizovan. Od tada se Dan majmuna na međunarodnom nivou obeležava kao dan koji slavi postojanje primata (uključujući i ostale majmune, lemure, tarzijere...).

Dan majmuna Foto: Shutterstock//Leonik

Soru i dalje čini mnogo kako bi promovisao ovaj dan i dobrobiti primata: osim veb stranice Dana majmuna, on održava blog "Majmuni u vestima" gde objavljuje vesti o primatima širom sveta.

Otkako se obeležava, Dan majmuna se poštuje u mnogim delovima sveta, uklkjučujući Škotsku, Tursku, Tajland, Kolumbiju, Veliku Britaniju, Estoniju, Pakistan, Indiju, Nemačku, Kanadu...

"Vašington Post" jednom prilikom je objavio duhovitu poruku o Danu majmuna i napisao:

"Naučite nešto o ovim divnim i inteligentnim primatima, ili iskoristite ovaj dan da biste se ponašali luckasto... kao majmuni!"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari