• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je svetski dan jedne od najugroženijih divljih mačaka sa Iberijskog poluostrva

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedva stotinu iberijskih riseva bio je zastrašujući broj koji je pretio da se još više strmoglavi i dovede u pitanje njihovu budućnost, ali su ih efikasni programi oporavka vrste ipak sklonili sa ivice opstanka

  • 0
Iberijski ris Foto: Shutterstock/Rudmer Zwerver

Danas se u svetu obeležava Dan iberijskog risa, jedne od najugroženijih mačaka na svetu koja se vratila sa ivice izumiranja samo zahvaljujući sopstvenoj veštini da - izbegne ljude.

Kako je svojevremeno objavljeno u Nacionalnoj geografiji, pre nešto više od 20 godina, u mediteranskom delu Iberijskog poluostrva koje je prirodno prebivalište ove vrste risa, ostalo je manje od stotinu ovih predatora kratkog repa i zlatnih očiju.

Ipak, zahvaljujući tome što je razvio veštinu da se skloni od čoveka, njegova populacija uvećala se deset puta! Ris se lako razmnožavao u zatočeništvu i većina životinja koje su puštene u odabrana prirodna prebivališta u Španiji i Portugalu uspešno se prilagodila životu u divljini

Iako se ova izuzetno malobrojna životinja oporavila u pogledu opstanka, u svakom trenutku joj prete mnogobrojne opasnosti koje bi začas mogle da dovedu u pitanje njenu budućnosti. Zato je 12. decembar proglašen Svetskim danom zaštite iberijskog risa.

Ovaj dan, koji se obeležava svake godine na globalnom nivou, skreće pažnju na najugroženiju vrstu mačke iz Evrope. Iberijski ris živi na Iberijskom poluostrvu, u Španiji i Portugalu, gde brojčano "balansira"  zbog gubitka staništa, lova, krivolova i smanjenja količine njihovog primarnog plena, evropskog zeca.

Međutim, efikasni programi očuvanja doprineli su da se njihova populacija konstantno povećava, isko je reč o usamljenoj i izuzetno ranjivoj vrsti divlje mačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari