• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novosti o pingvinima-roditeljima: Da bi se odmorili, dnevno spavaju više od 10.000 puta po 4 sekunde

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina roditelja nedovoljno spava, ali su neke vrste životinja našle način da se odmore tako što upražnjavaju "dremke" koje traju samo četiri sekunde i to ponove dnevno deset hiljada puta

  • 0
Pingvini Foto: Pixabay/MemoryCatcher

Većina roditelja ima problem sa nedostatkom sna, ali su neke vrste životinja, koje imaju mladunce, našle način da se odmore. Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, ogrličasti pingvini roditelji dnevno odspavaju više od 10.000 puta, ali njihove dremke traju kratko, otprilike četiri sekunde, piše Science, a prenosi Index.hr.

Istraživači iz više zemalja, predvođeni Istraživačkim centrom za neuronauku iz Liona u Francuskoj, proveli su istraživanje posmatranjem ogrličastih pingvina i upotrebom daljinskog praćenja elektroencefalograma (EEG), koji otkriva promene u moždanoj aktivnosti.

Pingvini Foto: Pixabay/MemoryCatcher

Utvrđeno je da su pingvini imali 10.000 dremki od četiri sekunde što je oko 11 sati sna tokom dana.

Ovaj san, iako "iscepkan", istraživači smatraju primerenim za roditelje pingvine.

"Ako "mikrospavanje" ispunjava funkciju odmaranja, onda bi životinje, koje moraju da budu budne, trebalo da upražnjavaju ovu strategiju spavanja", piše u studiji.

Pingvini Foto: Pixabay/MemoryCatcher

Iako je "mikrospavanje" zabeleženo kod drugih vrsta, uključujući ljude, ovo otkriće ipak je neobično za pingvine.

Veruje se da je ova vrsta sna prilagođena potrebi pingvina roditelja da budu stalno na oprezu i zaštite svoje jaje, a da se i dalje odmaraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari