• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavlje na Novom Zelandu: Posle 150 godina, u divljini se izlegla dva pileta čudesne ptice kivi

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladunci izuzetno retke i ugrožene vrste ugledali su svetlost dana u Velingtonu, i to su prvi mladunci koji su se pojavili posle pauze od veka i po

  • 1
Mladunče ptice kivi Foto: Shutterstock

Dva mladunčeta kivija ugledala su svetlost dana u divljini Velingtona na Novom Zelandu i to su prvi pilići ove neobične i ugrožene ptice koji su se pojavili posle 150 godina pauze.

Pol Vord, osnivač "Capital Kiwi Project" izjavio je da su se pilići izlegli pre oko nedelju dana, prenosi novozelandski Thepost.

"Ovo je ogromna prekretnica našeg projekta stvaranja populacije kivija u divljini Velingtona. To je divan božićni poklon za stanovništvo Velingtona", izjavio je Vord i dodao da se prati samo trećina populacije odraslih kivija koji su pušteni u područje projekta, pa je moguće da u ovom arealu ima još pilića.

"Ovi mladunci moraju da se brinu sami o sebi u divljini. Naredni meseci su od vitalnog značaja za njih, jer rastu i dobijaju na težini."

Pit Kirkman, vođa "Capital Kiwi Project", otkrio je dva pileta u dubokoj paprati, nadajući se da će uspeti da izvuče barem jedno, ali je oduševljeno objavio da je izvukao oba mladunca.

Šezdeset tri odrasla kivija, u okviru projekta, puštena su na veliki prostor jugozapadno od grada Velingtona, u okolini Makare u novembru 2022. godine. Kad su se price raštrkale, "Capital Kiwi" uputio je apel stanovništvu da bude oprezno. Posebna opasnost pretila im je od vlasničkih pasa, pa je Vord početkom ove godine zamolio vlasnike da budu obazrivi.

Meštani Velingtona i vlasnici pasa pokazali su neverovatnu odgovornost.

U zalivskom delu ostrva, zaštitari prirode vode računa o populaciji kivija koje su na udaru napada pasa. U zaštićenom području Opua, za samo tri meseca stradalo je 11 kivija. Vord je u avgustu rekao da počinje sezona gnežđenja kivija i da se nadaju uzbudljivim vestima o prinovama u bliskoj budućnosti.

Cilj "Capital Kiwi project" je da za šest godina dovede još 250 kivija na područje od 24.000 hektara koje se smatra većim od Nacionalnog parka "Abel Tasman".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Цвркут птице

    6. decembar 2023. | 20:19

    Конацчно једна лепа вест која радује у мору лоших вести.