• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Međunarodni dan najbrže divlje mačke na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sprinter bez premca, on je oličenje gracioznosti, brzine i neumoljivosti, "upakovane" u zlatni kaput sa tipičnim šarama, a njegov "dan" nastao je kao sećanje na geparda Hajama koji je bio zatočenik u Oregonu

  • 0
Gepard Foto: Pixabay/wildfaces

Međunarodni dan geparda danas se obeležava u celom svetu, naglašavajući neophodnost očuvanja ove prelepe divlje životinje koja se, nažalost, nalazi blizu izumiranja.

Poreklom iz Afrike i Irana, gepard je pegava mačka koja živi u savanama, planinskim lancima i pustinjama.

Kao najbrža kopnena životinja na svetu, gepard može da trči do 128 km na čas!

Glavne pretnje populaciji ove divlje mačke su gubitak prirodnog prebivališta, sukobi sa ljudima, krivolov i bolesti.

Gepard, koji svakog 4. decembra ima svoj dan, predstavlja preciznu "mašinu" majke prirode koja je stvorena da vrhunski obavlja posao lovca, sa neverovatnom veštinom i efikasnošću. On ubija brže od Ferarija, dostižući brzinu od 120 km/h za samo tri sekunde!

Međunarodni dan geparda slavi ove neverovatne životinje i alarmira čovečanstvo, podižući svest o opasnosti od izumiranja.

Kao osnivač Fonda za očuvanje geparda (CCF), dr Lori Marker odabrala je 4. decembar kako bi obeležila sećanje na Hajama, geparda koga je odgajila u Safariju divljih životinja koji je vodila u Oregonu. Hajam je bio deo važnog eksperimenta koji je trebalo da pokaže da li se gepardi u zatočeništvu mogu naučiti da sami love i žive u divljini nakon što su deo života proveli u zatočeništvu.

Iako se eksperiment pokazao uspešnim, dr Marker i Hajam su se vratili kući, jer su lokalni lovci počeli da istrebljuju divlje geparde, ali je Marker ipak odlučila da se preseli u Namibiju kako bi pomogla prevazilaženju jaza između farmera i veličanstvenog geparda.

U poslednjih 100 godina, broj geparda u divljini se smanjio za 90 posto, a danas ih ima jedva 8.000!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari