• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji dan pripada prošlosti i sećanju na sve izgubljene životinjske vrste

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svedoci smo sve ozbiljnijeg smanjivanja populacija pojedinih vrsta čiji je broj opao na toliko nizak nivo da se vrše gotovo očajnički pokušaji njihovog spasavanja, uključujući i opstanak desetina rasa pasa

  • 0
Ptica Dodo Foto-ilustracija: Shutterstock

Dan u kome se obeležava sećanje na životinjske vrste koje su nekada postojale je upravo 30. novembar. Danas se treba podsetiti svih priča o izumrlim stvorenjima koja su živela na planeti Zemlji, od čudesnih ptica neobične konstitucije, zastrašujućih dinosaurusa mesoždera gotovo fantastičnih gabarita pa sve do vrsta koje polako nestaju i u ovom 21. veku.

Sadašnjost pojedinih vrsta veoma je gorka i neizvesna, budući da svakodnevno stradaju mnoge životinje koje pate zbog degradacije svojih prirodnih prebivališta, sve teže mogućnosti prehranjivanja, ali i zbog ilegalne trgovine i drugih razloga koji ih bukvalno desetkuju.

Svedoci smo i sve ozbiljnijeg smanjivanja populacije pojedinih vrsta čiji je broj opao na toliko nizak nivo da se vrše gotovo očajnički pokušaji njihovog spasavanja, uključujući i desetine rasa pasa!

Mnoge vrste kritično su ugrožene zbog bliske povezanosti sa pojedinim kulturama čoveka i načinom njegovog života, pa je nestajanje životinja često ukorenjeno u nasilnim i diskriminatornim praksama upravljanja zajednicom.

Dan sećanja na izgubljene vrste je izuzetan i po tome što pruža priliku zaštitnicima životinja da se još ozbiljnije posvete očuvanju faune naše planete i koliko-toliko zaustave dalji pad i gubitak biološke raznovrsnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari