• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kućni ljubimci u Starom Rimu: Pas i ptice bili su na teškim mukama, ali je mačka uživala kao kraljica

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U starorimskoj državi zajedno sa ljudima živele su mnoge životinje koje su imale uloge ljubimaca, ali su obavljale i praktične zadatke čuvara, poštara, gatara, a vlasnici su prema njima često bili veoma okrutni

  • 0
Ljubimci u Rimu Foto: Shutterstock/Tullio_Na

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pitaju se kakav je bio život životinja koje su držane u domovima u starorimskoj državi kao kućni ljubimci i koje vrste su smatrane mezimcima i pomoćnicima.

Kao i danas, jedan od najčešćih kućnih ljubimaca među starim Rimljanima bio je pas, piše Medium. U ruševinama Pompeje na jednom zidu pronađen je natpis: "Cave canem", koji upozorava posetioce da kuću čuva pas, baš kao što se danas može videti natpis "Čuvaj se psa". Rimljani su uzgajali posebnu rasu velikih pasa čuvara koji su noću štitili javne ustanove i vile bogataša. Moderne žene patricije imale su male pse, slične modernim hrtovima i maltezerima. U Starom Rimu je bilo i pasa vodiča, o čemu svedoči pronađena slika psa koji vodi svog vlasnika, otkrivena tokom iskopavanja Herkulaneuma.

Ljubimci u Rimu Foto: Shutterstock/Ross Helen

Psi su imali još jedan neobičan zadatak: pratili su svoje vlasnike kući nakon orgijanja i opijanja, pomažući im da se bezbedno vrate u svoje domove. Rimljani su voleli svoje kućne ljubimce: postojala su čak i jedinstvena groblja na kojima su sahranjivani psi i pokopavani su sa novčićima kako bi mogli da plate prolaz na Haronovom čamcu, da bi se pridružili vlasnicima u zagrobnom životu.

Međutim, ponekad se prema psima postupalo veoma okrutno. Psi žestokog temperamenta i velikih gabarita učestvovali su u gladijatorskim borbama, obično sa fatalnim ishodom po njih.

Psi su korišćeni i za tajnu isporuku poruka — bili su primoravani da gutaju metalni cilindar u kome je bilo sakriveno pismoa, a primalac bi usmrtio psa kako bi poruku pročitao.

Ljubimci u Rimu Foto: Shutterstock//Image Broker.com

Još jedna korisna domaća životinja u Rimu i ujedno ljubimac bio je golub koji je isporučivao pisma na velike udaljenosti. Godine 43. pre Hrista, Brut je za vreme opsedanja Modene komunicirao sa svojim saveznicima preko golubova pismonoša. Golubovi su povezivali sve krajeve Rimskog carstva pod Dioklecijanom. Međutim, i pored svih zasluga koje je dobijao, golub je obično završavao na tanjirima u kuhinji starog Rima.

U lovu na glodare, Rimljani su koristili pripitomljene lasice. Iako su uspeli da ih vežu za sebe i pretvore u ljubimce, nisu mogli da im stanu na put u lovu domaće živine! Zbog toga su se Rimljani dosetili da dovedu mačke koje su postepeno zauzele mesta lasicama.

Ljubimci u Rimu Foto: Shutterstock//Ollyplu

U početku su mačke bile veoma skupe i retke i vlasnik mačke bio je bogat, sa visokim statusom. Pored mačaka, patriciji su držali i druge retke egzotične životinje, poput afričkih majmuna.

Iz pragmatičnijih razloga, Rimljani su čuvali i tvorove i puhove. Tvorovi su lovili zečeve, dok su se puhovi tovili da bi postali - obroci: jela od puha smatrana su poslasticama.

I kunići su ponekad uzgajani u vilama, za istu svrhu. U vilama su držani papagaji, paunovi ili čak zmije, samo da bi bile pred očima suseda. Zmije su držane u nekim hramovima, gde su bile živi glasnici božanstava, a u domovima su bile od praktične koristi. Stari rimski lekari su znali za lekovita svojstva zmijskog otrova, naučili kako da ga izvuku i koristili ga u medicinske svrhe.

U hramovima su držane ptice: kokoške, guske, jastrebovi i vrane koji su korišćeni u ritualnom gatanju. Sveštenici su prosipali žito i posmatrali kako ga ptice kljucaju. Iskusni gatar je po letu sokola ili vrane mogao da odredi gde i kakva opasnost preti nekome. Budućnost je proricana i kroz iznutrice gusaka i drugih žrtvenih životinja. Hramske životinje su uživale poseban status: bile su zbrinute, a ako bi doživele neko zlostavljanje ili bile povređene, počinilac bi bio surovo kažnjavan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari