• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Morski jež na Siciliji na ivici nestanka: Najpopularnijem sastojku omiljenog obroka turista preti izumiranje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživači tvrde da bi trogodišnja pauza u ribolovu bila jedini način da se spreči nestanak ove vrste ugroženih bodljokožaca koji su se, na drugoj strani sveta, prenamnožili i bukvalno guše ekosisteme

  • 0
Morski jež Foto: Pixabay/Jonnyjoka

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji, spaghetti ai ricci di mare ili špageti od morskog ježa, lako može da postane lepo sećanje na omiljeno jelo koje obara rekorde svakog leta, kada stotine hiljada turista stignu na ovo ostrvo u potrazi za svakolikim užicima, pa i gastronomskim.

Ali, status morskih ježeva kao kulinarske poslastice dovodi do njihovog postepenog nestanka iz lokalnih voda. Istraživači su nedavno izjavili da bi sicilijanski morski jež, koji živi na morskom dnu i hrani se algama, uskoro mogao da izumre ako se ne donese i sprovede hitna zaštita ovog bodljokošca. Oštar ton ovog upozorenja podstakao je jednog lokalnog političara da predloži trogodišnju zabranu lova morskih ježeva na Siciliji. Ipak, pretpostavlja se da će ta ideja najverovatnije naići na oštro protivljenje ribara i ugostitelja, prenosi Theguardian.

S jedne strane je razumljiva potreba očuvanja ove vrste morskog ježa, kaže jedan kuvar iz Palerma, ali bi blokada lova morskog ježa na Siciliji na tri godine bio težak udarac za sve koji rade u restoranima.

"Kada su špageti sa morskim ježom na jelovniku, dnevno serviramo i do 40 porcija", kaže onr.

Ribolov morskih ježeva je već ograničen na Siciliji. Prema istraživačima sa Univerziteta u Palermu, samo 12 ribara ima redovne dozvole za lov ovih bodljokožaca, dok ih stotine ribolovaca ilegalno lovi, bez po muke: metode lova relativno su jednostavne, jer se ježevi mogu naći na malim dubinama.

Studija o morskim ježevima nedavno je predstavljena sicilijanskim vlastima: u njoj piše da je apsolutna pauza u ribolovu u trajanju od najmanje tri godine jedini način da se spreči izumiranje morskog ježa.

"Nažalost, zaključci ove studije su obeshrabrujući", rekla je Paola Đankuza, naučni koordinator studije koja navodi da u morskim zaštićenim područjima Sicilije nisu pronađeni morski ježevi niti znaci njihove zdrave populacije.

Morski jež Foto: Pixabay/timvb1990

Ljubičasti morski jež Paracentrotus lividus osetljiv je na uslove životne sredine i pogođen klimatskom krizom i zagađenjem, podaci su Organizacije UN za hranu i poljoprivredu.

Ali, njegov status delikatesa krivac je koji pokreće pitanje opstanka.

"Na Siciliji, morski ježevi su podložni intenzivnom ilegalnom ribolovu zbog svoje nutritivne i ekonomske vrednosti“, rekao je Marko Tokačeli iz Saveta za poljoprivredna istraživanja i ekonomiju, vodeće italijanske istraživačke organizacije posvećene lancima snabdevanja poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. To je, kako kaže Tokačeli, razlog intenziviranja sprovođenja ove odluke i trenutno se radi na zakonskom predlogu zabrane ribolova morskih ježeva u vodama ovog ostrva.

Iako i među zakonodavcima ima ljubitelja pecanja morskih ježeva, oni su spremni da odustanu od uživanja u njemu tri godine kako bi spasili vrstu koja je u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja i čiji bi gubitak bio poguban za ekosistem ovog dela Italije.

Kako je bilo očekivano, kuvari su među najogorčenijima zbog ove odluke. Između ostalog, oni kažu da će morati da nabavljaju ovu domaću namirnicu iz inostranstva po višestruko skupljoj ceni.

U međuvremenu, u Kaliforniji se bore sa suprotnim problemom: tamo je populacija morskih ježeva eksplodirala za 10.000 posto od 2014. zbog opadanja populacije njihovih prirodnih neprijatelja - morskih vidri i morskih zvezda. Stotine miliona ljubičastih morskih ježeva prekrilo je obalu od Baje do Aljaske, gde proždiru guste šume morskih algi, nanoseći neopisivu štetu morskom ekosistemu. Procenjuje se da je u Kaliforniji 95 šuma morskih algi, koje pružaju sklonište i hranu širokom spektru morskog života, uništeno i zamenjeno ogromnim tepisima od šiljatih ljubičastih kuglica sa iglicama duž dna okeana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari