• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako znate ko je alaskatal, danas verovatno proslavljate dan maskote jedne od najsevernijih država na Zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li ko je ovaj "slavljenik", imate li predstavu kako izgleda, gde živi i kojoj vrsti pripada? I ne brinite ako nemate pojma ko je to, jer ne postoji, iako se meštani daleke države na severu Zemlje nadaju da će ga videti

  • 0
Los Foto: Shutterstock/David Turko

Da li znate ko je alaskatal? Imate li predstavu gde on živi, čime se bavi i kojoj vrsti pripada? I ne brinite ako nemate pojma ko je to, jer ovo biće - ne postoji.

Ipak, svakog 21. novembra obeležava se Dan alaskatala.

Priča kaže da su rudari uzgajali ovo mitsko stvorenje, mešavinu losa i morža, tokom zlatne groznice na Aljaski, početkom 20. veka.

Veruje se da je alaskatal "nastao" kao odgovor na nesuvisla pitanja turista. Na primer, neki posetioci su pitali gde mogu da nađu i vide pingvine, a stanovnici Aljaske su u šali govorili gde da ih pronađu, iako pingvini ne žive u ovoj zemlji. Neki stanovnici Aljaske pričali su sa posetiocima o alaskatalu, iako on ne postoji.

Dan alaskatala osmislio je pisac Stiven C. Levi i povodom njega upriličio je paradu u Enkoridžu. Parada obično traje četiri minuta, a ljudi koji hodaju ulicom i učestvuju u "najdužoj-najkraćoj paradi" nose maske i izlaze tri minuta posle podneva.

Kako izgleda ovo mitološko biće koje je postalo maskota Aljaske, pogledajte na duhovitoj slici na Fejsbuk postu.

Osim što su dali sebi zadatak da proslavljaju dan stvorenja koje ne postoji, meštani Aljaske vole da obeležavaju neobične dane koje su proizveli za praznike.

Njihovi praznici su trke pasa "Iditarod Trail", Svetsko prvenstvo u umetnosti na ledu, Festival borovnica, Festival kolibrija, Festival kitova...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari