• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelen u Jeloustonu uginuo od "zombi" bolesti: Zasad nema dokaza da se zaraza prenosi na ljude

Vreme čitanja: oko 1 min.

Retko oboljenje sisara koje utiče na mozak i neuronska tkiva, prvi put je zahvatilo crnorepe jelene u Nacionalnom parku Jelouston, stručnjaci savetuju oprez

  • 0
Crnorepi jelen Foto: Pixabay/12019

U saopštenju za javnost, Nacionalni park Jelouston i Odeljenje za divljač i ribu Vajominga objavili su da su pronašli prvi zabeleženi slučaj „bolesti hroničnog iscrpljivanja“, poznate kao „zombi bolest“.

Slučaj je viđen kod odraslog crnorepog jelena koji je bio deo nekadašnje studije u Vajomingu, prenosi People.

"Crnorepog jelena je uhvatilo osoblje WGFD u blizini Kodija u Vajomingu, u martu 2023. godine. On je bio deo studije koja je proučavala dinamiku njegove populacije i postavljena mu je GPS ogrlica“, navodi se u saopštenju. "Ogrlica je signalizirala da je uginuo oktobra ove, 2023. godine."

Pronalaženje uginule životinje je upozorenje za zvaničnike parka Jelouston koji pripremaju mere predostrožnosti kako bi sprečili širenje bolesti. Mere uključuju pojačano testiranje jelena i losa, kao i pojačan nadzor u parku.

„CWD je zarazna i smrtonosna bolest koja pogađa jelene i losove, a uzročnik je deformisani protein (prion) za koji ne postoji vakcina ili poznati tretman", takođe se navodi u saopštenju.

Crnorepi jelen Foto: Pixabay/lois0002

Prvi poznati slučaj CWD pojavio se 80-ih godina u Vajomingu: lako i brzo se proširio državom, ali se nije znalo da postoji u Jeloustonu. Simptomi bolesti uključuju bezvoljnost, gubitak težine, pojačano pijenje vode i mokrenje, prekomerno slinjenje i spuštanje glave, nakon čega često nastupa smrt. Bolest se širi direktno i indirektno, a dugoročne posledice još su nepoznate, kažu zvaničnici.

Trenutno nema dokaza da se CWD može preneti ljudima ili samo pogađa divlje životinje, ali se stanovništvo poziva na oprez.

Od 1997. godine, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje važnost sprečavanja uzročnika svih poznatih prionskih bolesti (one koje utiču na strukturu mozga ili drugog neuronskog tkiva) da uđu u lanac ishrane ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari