• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Puteketeke, ptica proglašena najlepšom na Novom Zelandu, ima gadnu naviku sa sopstvenim perjem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobični australijski ćubasti gnjurac neočekivano je odneo pobedu na izboru za pticu veka, zahvaljujući kratkoj ali agresivnoj kampanji popularnog TV komičara

  • 0
Puteketeke, najlepša ptica Novi Zeland Foto: Shutterstock

Puteketeke, "neobična ptica koja povraća" i prilikom parenja izvodi specifičan ples, pobedila je na novozelandskom godišnjem takmičenju lepote.

Ova čudesna ptica trijumfovala je nakon što je britanski komičar Džon Oliver pokrenuo neuobičajenu globalnu kampanju. Oliver je iskoristio svoju popularnu TV emisiju i umešao se u omiljeno novozelandsko takmičenje, pozvavši gledaoce iz celog sveta da podrže vrstu poznatu i po maorskom nazivu "puteketeke", prenosi Index.hr.

Neobični australijski ćubasti gnjurac tako je neočekivano odneo pobedu na izboru za pticu veka, uz podršku onih koji su glasali iz udaljenih gradova, poput Tokija, Londona i Pariza.

Kako puteketeke izbacuje parazite iz sebe

Zbunjeni organizatori takmičenja bili su šokirani kad su iz zemalja širom sveta počele da pristižu desetine hiljada glasova, zbog čega je sistem nakratko "pao". Novozelandska internet enciklopedija "puteketeke" opisuje kao veličanstvenu pticu koja voli vodu i ima upečatljivo crno, belo i smeđe perje.

Oliver ju je, manje laskavo, nazvao "čudnom pticom koja povraća". Puteketeke je poznata po tomu što jede sopstveno perje pokušavajući da izazove povraćanje. Na taj način ona iz organizma izbacuje parazite, pojasnila je organizatorka takmičenja Nikol Toki iz grupe "Forest and Bird".

"Puteketeke je takmičenje započela kao autsajder, a na prvo mesto je dospela zahvaljujući jedinstvenom izgledu, brižnom i ljupkom roditeljskom nagonu i - sklonosti povraćanju", kazala je Nikol.

Ritual parenja ćubaste puteketeke

Ova ptica poznata je i po neobičnom i razrađenom ritualu parenja koji izvodi sa velikim uživanjem, ali očigledno sa ograničenim uspehom. Veruje se da je populacija puteketekea na Novom Zelandu pala ispod 1.000 jedinki.

Ritual privlačenja potencijalne partnerke mužjak izvodi pomoću korova koji mu visi iz kljuna, a zatim se međusobno udaraju grudima. Potom počinje kolektivni cvrkut koji, kako tvrde zoolozi, podseća na mačije mjaukanje.

Oliver, zvezda američke TV emisije "Last Week Tonight", preoteo je Novozelanđanima glasanje svojom samozvanom "alarmantno agresivnom kampanjom" nakon što je otkrio da takmičenje nije ograničeno samo na stanovnike Novog Zelanda. On je priznao da je postavio velike plakate i pozvao na glasanje zainteresovane iz Tokija, Pariza, Londona... Organizatori su kazali da su na kraju izbrojali više od 350.000 glasova poslatih iz brojnih zemalja sveta, čime je oboren prethodni rekord od 56.000 glasova.

Oliverovo uplitanje u glasanje uznemirilo je mnoge Novozelanđane, ponosne na jedinstvene vrste ptica, jer su organizatori bili prisiljeni da odbace oko 40.000 sumnjivih i nevažećih glasova, među kojima i jedan koji je bio za - pingvina.

Aktivista za zaštitu ptica Majkl Barton-Smit lokalnim medijima kazao je da su glasovi iz inostranstva "narušili integritet" takmičenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari