• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bizarno i neverovatno, ali može li da bude istinito: Da li konji ponekad jedu meso?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova pomalo morbidna priča nastala je tragom fejsbuk objave o čoveku koji je tražio pomoć veterinara i savete drugih vlasnika zbog bizarne navike svog konja da usmrćuje i jede zečeve na imanju!

  • 0
Konji Foto: Pixabay/Alexas Fotos.

Da li ste čuli neobičnu priču o konju koji je u slast jeo sendviče sa šunkom, jer ga vlasnik nije nadzirao?

Ovo nije jedina čudna priča takve vrste. Jedan radoznali tragač za bizarnim pričama prenerazio se kad je na Fejsbuku pročitao objavu o konjima koji aktivno traže meso i jedu ga!

Fejsbuk priču navodno je objavio neko čiji je konj redovno jurio i ubijao zečeve na polju.

Kako je vlasnik objavio, konj nije usmrćivao zečeve jer su mu jeli hranu, već ih je jeo nakon hvatanja! To je nateralo vlasnika da izloži problem na Fejsbuku i zatraži pomoć veterinara i da usput pita da li je još neko imao slično iskustvo.

Najmanje trećina ljudi, koji su odgovorili na objavu, potvrdila je da njihovi konji usmrćuju male životinje u štalama i na njivi, pripisujućii takvo ponašanje zaštiti teritorije ili igri sa životinjicama koje bi slučajno usmrtili.

Da li konji jedu meso?

Jedno je slučajno usmrtiti životinju ili je lišiti života u igri, a nešto sasvim drugo je jesti te životinje. Vlasnici konja pisali su i da su videli svoje konje kako ližu i žvaću mrtve životinje koje su pronašli na polju. Mnogi od njih smatraju da konji to rade jer im nedostaju proteini ili kalcijum.

Nažalost, nema ozbiljnih naučnih istraživanja i studija o tome da li i iz kojih razloga konji ponekad pojedu meso. Anegdotske price o konjima koji jedu meso nisu neuobičajene, jer ga i drugi biljojedi ponekad jedu. Povremena konzumacija mesa od strane životinja kojima ono nije deo redovne ishrane znači da životinji ova namirnica nije potrebna da bi preživela, ali ga ipak može jesti ako joj je dostupno. Ali, da li konji to čine zbog potrebe za ishranom ili iz dosade?

Dodatak u vidu usoljene ribe

Na Islandu se konjima čija se ishrana bazira na senu u obroke uvodi neobičan dodatak: pred njih se stavlja burad sa usoljenom ribom koju grickaju! Riba je bogata vitaminima A i D, koji obično nedostaju konjima koji jedu isključivo seno. Poznati su slučajevi konja koji su morali da jedu meso i životinjsku mast, jer im trava nije bila dostupna. Reč je o konjima koji su bili članovi ekspedicija na Južni pol. Mandžurijski poni Soks, konj ser Ernesta Šakletonsa, hranjen je mesom, pa je možda zahvaljujući tome bio jedini konj koji se najviše približio Južnom polu. To samo sugeriše da bi ishrana zasnovana na mesu mogla biti od koristi za konje u određenim uslovima.

Konji Foto: Pixabay/dendoktoor

Kraljevski konji iz Butana

Kraljevski konji u Butanu su nekada bili hranjeni posebnim obrokom od tigrove masti. Danas tigar nije na konjskom jelovniku, ali u ovoj zemlji konji navodno dobijaju obroke od goveđeg i jakovog mesa.

Mitološki konji mesojedi

Grčka mitologija čuva pričo o konjima koji jedu ljude (Diomedove kobile) i da su one preci Bukefala, konja Aleksandra Velikog. Ima i priča o konjima koji su ubijali i jeli ljude i životinje. Godine 1958, navodno je postojao konj Frejt Trejn (Teretni voz) ubijao je i jeo male ptice, a povremeno je napadao i ljude. U vreme Napoleona živela je kobila Lizet koja je ubila i pojela jednog ruskog oficira. Ali, sve je to u domenu priča i anegdota, jer istiniti istorijski podaci o tome ne postoje.

Konji Foto: Pixabay/moeroboeron

Ishrana mesom u divljini

Širom sveta zabeleženi su slučajevi da divlji konji jedu meso, često kada je ispaša retka i nemaju drugih opcija. Navodno na Novom Zelandu, u Americi i Saudijskoj Arabiji postoje konji koji jedu meso ili piju krv. Australija ima priče o konjima koja jedu meso u planinama. Konji su čak viđeni kako jedu ribu na plaži u Velikoj Britaniji.

Pa da li konji zaista mogu da jedu meso?

Postoji mnogo potvrda o tome. Iako nije sasvim sigurno iz kojih razloga, pretpostavlja se da to rade zbog nedostatka hrane i nečega što nedostaje njihovoj ishrani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari