• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trijumf i tragedija jednog psa: Na današnji dan, Lajka je lansirana u svemir gde je i uginula

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvobitni izveštaji kažu da je pas živeo sedam dana u misiji, ali je eutanaziran pre nestanka kiseonika. Ispostavilo se da su navodi netačni i da je skončao brzo po poletanju, usled pregrevanja i panike

  • 1
Pas Lajka Foto: Shutterstock/cyclone193

Na današnji dan, 3. novembra 1957. godine, dogodio se istorijski trenutak u istraživanju svemira.

Sovjetski Savez lansirao je "Sputnjik 2", drugu svemirsku letelicu ikada poslatu u Zemljinu orbitu. Ova misija je ušla u istoriju ne samo kao tehnološko dostignuće, već i zbog još jednog izuzetnog razloga - u svemir je prvi put otišlo živo biće. Taj hrabri putnik bio je pas Lajka, ime zauvek urezano u anale istraživanja svemira.

Lajka je privukla pažnju sveta tokom prvih dana istraživanja svemira. Nažalost, priča o Lajki ujedno je i trijumf i tragedija, jer je uginula samo nekoliko sati nakon lansiranja.

Lajka je izabrana za putnika "Sputnjika 2" zbog nežne naravi i kompaktne veličine, jer je bila teška oko 6 kilograma. Ovaj dvogodišnji mešanac divnog temperamenta prošao je intenzivnu obuku kako bi se prilagodio strogim pravilima boravka u svemiru, uključujući zatvoren prostor i promene u gravitaciji. Njena ishrana je bila posebno prilagođena i sastojala se od želatinozne svemirske hrane.

Primarni cilj misije bio je proučavanje bioloških efekata svemirskih putovanja i otvaranje puta za ljudske ekspedicije u svemir. Lajka se proslavila i dobila nadimak "Mutnik".

Prvobitni zvanični sovjetski izveštaji navode da je Lajka preživela šest ili sedam dana u misiji, nakon čega je eutanazirana otrovanom hranom pre nego što joj je nestalo kiseonika. "Sputnjik 2" je na kraju ponovo ušao u Zemljinu atmosferu i uništen je 14. aprila 1958. godine.

Međutim, 2002. godine ruski naučnik Dimitri Malašenkov otkrio je da su ovi izveštaji bili netačni. Lajka je, u stvari, preživela samo pet do sedam sati nakon poletanja, podlegavši pregrevanju i panici. Njen puls, meren elektrodama, utrostručio se tokom poletanja i samo neznatno smanjio tokom bestežinskog stanja. Sovjetski naučnici su bili pod intenzivnim političkim pritiskom da pokrenu "Sputnjik 2" na vreme za proslavu 40-godišnjice boljševičke revolucije, zbog čega nisu imali dovoljno vremena da usavrše sisteme za održavanje života.

U Moskvi je 2008. godine otkriven mali spomenik sa statuom Lajke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari