• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo zaista mitološki ovan sa zlatnim runom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova neobična rogata životinja patuljastog tela luta planinama i šumama Azije u stalnoj potrazi za hranom, a kad naiđe predator, pripadnike svog krda upozorava na opasnost tako što se zakašlje

  • 1
Takin Foto: Shutterstock/Michar Peppenster

Njegovo ime je takin (Budorcas taxicolor) i postoji u četiri podvrste (butanski, zlatni, mišmi i sečuan).

Živi u planinskim zonama i šumovitim dolinama Azije koje se protežu oblastima Butana, Mjanmara, severne Indije, centralne i južne Kine i Tibeta.

Hrani se sezonskom vegetacijom, lišćem drveća i žbunja, jede i travu, a zimi nežne grančice drveća, kad nema druge izvore prehrane.

Takin je goveče bizarnog izgeda čiji su rođaci krave, ovce, koze i drugi sisari. Ima nos poput losa i patuljaste noge koje drže velika, zdepasta tela. I mužjaci i ženke imaju rogove nalik gnuu koji izlaze iz temena i savijaju se nagore.

Čupavo krzno takina je jakog, neprijatnog mirisa i sivo-braon, crvenkasto ili čokoladno braon boje, u zavisnosti od podvrste. Najimpresivnija je dlaka zlatnog takina koja je blistave zlataste nijanse. Ove životinje najverovatnije su bile inspiracija za mitološku priču o zlatnom runu, u kojoj avanturista Jason traga za zlatnim runom Zevsovog omiljenog ovna, u zamenu za uzurpirani presto.

Takini žive u planinskim sredinama u Aziji i stalno su u pokretu u potrazi za hranom, penjući se padinama i silazeći sa njih, a njihova podeljena kopita pomažu im da prelaze strme terene.

U leto, kada hrane ima u izobilju i odvija se parenje, takini formiraju stada do 300 jedinki. Zimi se dele u manje grupe od oko 15 do 30 grla. U krdima su uglavnom ženke, dok su mužjaci usamljenici, sem u sezoni parenja.

Mužjaci prskaju urinom preko nogu, grudi i lica kako bi pokazali dominaciju.

Takini imaju malo neprijatelja: ponekad im snežni leopardi odnose mladunce, dok leopardi, tigrovi, vukovi i azijski crni medvedi povremeno love odrasla grla. Kada osete opasnost, takini upozoravaju krdo kašljanjem, a pripadnici stada beže u šikaru gde se kriju i leže do prestanka opasnosti.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra sve podvrste takina ranjivim. Nedavna istraživanja sugerišu da bi njihov raspon mogao biti manji nego što je ranije procenjeno. To bi značilo da su ove životinje izložene većem riziku od nestajanja nego što mislimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime moje

    26. oktobar 2023. | 12:58

    Nije to zlatno runo nego zlatne rune! (Rune veda) a grci su samo malo izmenili da se radi o ovnu i eto ga novi mit koji je inace izvorno srpski ali zvanicno grcki.