• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan "šumskih pevača" gibona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski fond za zaštitu divljih životinja smatra da su oni jedna od najugroženijih vrsta majmuna, zbog čega je ustanovljen ovaj dan kako bi se veća pažnja obratila na njihovu sadašnjost, a samim tim i budućnost

  • 1
Gibon Foto: Pixabay/ambquinn

Danas je Međunarodni dan gibona i on se u svetu obeležava svake godine 24. oktobra.

Svetski fond za zaštitu divljih životinja smatra da su oni jedna od najugroženijih vrsta majmuna. Zato je i ustanovljen Svetski dan gibona, jedinstvenih "šumskih pevača", kako bi se posebna pažnja obratila na njihovu sadašnjost, a samim tim i budućnost.

Giboni su majmuni iz porodice Hylobatidae. Postoji 20 različitih vrsta ovih primata koji su endemici u tropskim i suptropskim kišnim šumama južne Azije. Žive u regijama od istočnog Bangladeša do severoistočne Indije i južne Kine i Indonezije (uključujući ostrva Sumatra, Borneo i Java). Jedan od najmalobrojnijih među gibonima je hajnan, najređi primat na svetu koji živi samo na ostrvu Hajnan u Kini.

Ishrana gibona zasniva se uglavnom na voću, ali oni jedu i grančice, lišće, insekte, cveće, povremeno i ptičija jaja.

Njihov primarni način kretanja zove se brahijacija i podrazumeva premeštanje sa grane na granu ljuljanjem, na udaljenosti do 15 m, pri čemu mogu da razviju brzinu i do 55 km/čas. Giboni skaču do 8 m udalj i hodaju na zadnjim nogama, održavajući ravnotežu podignutim rukama. Oni su zvanično najbrži sisari koji žive na drveću.

Sve vrste ovih majmuna u opasnosti su od izumiranja zbog gubitka prirodnog prebivališta.

Mislimo o tome mnogo ozbiljnije, posebno na današnji dan!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    24. oktobar 2023. | 09:40

    Kod na se je svaki dan,dan Gibona:) i to imam9 razne vrste ,a to nema svako!