• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljudi, šta je ovo: Na obalu Kalifornije isplivalo zastrašujuće crno ljigavo stvorenje iz morskih dubina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci ne mogu da pretpostave zbog čega se ova neman iz mračnih morskih dubina, čiji izgled uliva strah u kosti, pojavila po drugi put i na potpuno istom mestu na plaži Long bič gde je nađena i pre dve godine

  • 1

Zastrašujuće stvorenje iz morskih dubina isplivalo je na jednu te istu kalifornijsku plažu po drugi put od 2021. godine.

Njegova pojava izazvala je radoznalost i strahopoštovanje među stručnjacima okeanolozima, a među stanovništvom je zavladala panika, prenosi People.

Pacifička fudbalska riba ili riba pecaroš, vrsta koja živi u mračnim dubinama okeana, pronađena je netaknuta na obali u Državnom parku Kristal Kouv na Laguna biču 13. oktobra, navodi se u saopštenju kalifornijskog parka na Fejsbuku.

"U maju 2021. jedan posetilac parka pronašao je na obali ribu pecaroša koja je izazvala popriličnu pometnju. Dve godine kasnije, prošlog petka, 13. oktobra 2023, ista riba opet je isplivala na svetlost dana. Šta to treba da znači?", pitaju se stručnjaci.

Kalifornijsko odeljenje za ribe i divlje životinje planira da podrobnije istraži ovo stvorenje jezivog izgleda.

Preko 200 vrsta ribe pecaroš luta okeanima širom sveta, tvrde stručnjaci u Državnom parku Kristal Kouv. Oni ističu da "samo ženke imaju dugu antenu na glavi sa bioluminiscentnim vrhovima koji služe kao mamci za privlačenje plena u mrklim morskim dubinama".

Riba pecaroš ima ogromna usta koja mogu da progutaju plen veličine njenog tela i zube koji podsećaju na "šiljate krhotine stakla". Mužjaci su mali i postoje samo da bi se parili sa ženkama koje narastu do 60 cm: oni se zakače za ženku zubima i pretvaraju se u parazite koji samo oplođavaju i na kraju se bukvalno slepe sa ženkom, a od njihovog oblika ne ostaje ništa osim - testisa za reprodukciju.

Uočavanje netaknute ribe pecaroša retko se događa i nije poznato kako i zašto ove ribe završe na obali.

(Telegrafa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana

    1. april 2024. | 19:56

    To je riba pecaroš, živi u ogromnim dubinama i ima izraslinu na glavi koja se ljulja i mami ribice da misle da je neki lak zalogaj...