• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se u svetu obeležava dan divljih mačaka, ali ne onih krvoločnih koje su strah i trepet za ljude

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 16. oktobra obeležava se globalni dan populacija mačaka koje žive u divljini, a pokrenula ga je 2001. godine "Alley Cat Allies", neprofitna organizacija za zaštitu životinja iz SAD

  • 2
Divlja mačka Foto: Pixabay/Indian spirits

Globalni dan divljih mačaka obeležava se u svetu svakog 16. oktobra.

Ovaj dan osmislili su i pokrenuli "Alley Cat Allies" 2001. godine kako bi skrenuli pažnju na mogućnost humane kontrole populacije divljih mačaka koje žive u prirodi.

"Alley Cat Allies" je neprofitna organizacija za zaštitu životinja koja se zalaže za reformu javne politike i institucija da bi bolje služili interesima mačaka. Sa sedištem u Bethesdiju (Merilend), ova grupa je najpoznatija po uvođenju metode "Trap-neuter-return" (Zamka-sterilizacija-oslobađanje) i ustanovljavanju globalnog dana divljih mačaka.

Mačke se podvrgavaju eutanaziji više nego druge životinje koje završavaju u azilima.

Ipak, programi poput TNR ("Zamka, sterilizacija i oslobađanje") omogućavaju ovim životinjama da žive dugim i zdravim životom u divljini.

Hvatanjem, sterilizacijom i vakcinacijom mačaka lutalica pod nadzorom veterinara, TNR program je efikasno smanjio broj azila i ukupnu populaciju kolonija divljih mačaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    16. oktobar 2023. | 12:17

    Jedini strah i trepet za sve je covek.

  • Sylvia

    25. oktobar 2023. | 15:36

    Thanks for using my photo ;) it's not an "Alley cat", it's a real wild cat ;)