• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se u svetu proslavlja zajednički rođendan mačaka iz svih azila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Praznik maca koje nemaju vlasnike i provode život u prihvatilištima, popularni Cattober, obeležava se globalno svakog 9. oktobra

  • 0
Dan mačaka iz azila Foto: Shutterstock/Giordano66

Danas je poseban dan za sve naše mačije prijatelje.

Cattober 9 osmišljen je da bi sve mačke koje provode život u azilima i prihvatilištima širom sveta, imale priliku da proslave zajednički rođendan.

Mačići iz azila udomljavaju se prilično brzo, dok starije mačke veoma teško pronalaze dom u kome zauvek ostaju. Osim veteranki, i crne mačke se suočavaju sa teškom borbom usvajanja, jer ih budući vlasnici uglavnom izbegavaju. One čine čak trećinu populacije mačaka u azilima i potrebno im je skoro 25 posto dužeg perioda u odnosu na druge mace da budu usvojene i, nažalost, češće bivaju podvrgnute eutanaziji.

Ako razmišljate o tome da udomite mačku iz azila, možete otići do najbližeg prihvatilišta ove vrste i izabrati svog budućeg krznenog prijatelja. Mnogi budući vlasnici su "moderniji" i oslanjaju se na društvene mreže i internet prilikom potrage za budućim kućnim ljubimcima. Ipak, najbolje bi bilo da lično posetite neku ustanovu ovog tipa, kako biste se na licu mesta upoznali sa potencijalnim ljubimcem i s njim proveli neko vreme pre nego što donesete konačnu odluku.

Odabir prave mačke može biti pomalo težak, s obzirom na toliku količinu slatkih i simpatičnih mačića kojima je potreban dom. Neki ljudi traže određenu rasu ili boju, dok drugi preferiraju ženkice ili mužjake. Osim ovoga, treba da znate da li će se mačka slagati sa već postojećim ljubimcima u domu.

Dan mačaka iz azila Foto: Shutterstock/Adam Melnyk

Kao i većina praznika kućnih ljubimaca, Cattober je događaj za podizanje svesti ljubitelja životinja da obrate više pažnje na milione slatkih maca beskućnika koje provode život u azilima. Postoji mnogo načina da pomognete ovim macama, a donacije i volontiranje su najbolje opcije. U slučaju da želite otići korak dalje, razmislite o hraniteljstvu i udomljavanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari