• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se u Indiji odaje počast rečnom delfinu, jednom od najneobičnijih stanovnika reke Gang

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 5. oktobra Indija slavi dan vodenog sisara samotnjaka koga je Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila ugroženim

  • 0
Rečni delfin Foto: Shutterstock/COULANGES

Dan delfina reke Gang obeležava se svakog 5. oktobra u Indiji.

Tog dana 2010. godine, ovaj delfin je proglašen nacionalnom vodenom životinjom.

Obeležavanje Dana delfina reke Gang podiže svest o naporima za očuvanje delfina reke Gang. To je vrsta zubatih kitova koji žive u imenovanoj reci u južnoj Aziji (Indiji, Nepalu i Bangladešu).

Godine 2012, Svetski fond za prirodu (WWF) i vlada države Utar Pradeš pokrenuli su kampanju za očuvanje ovog neobičnog rečnog sisara. Razlog pokretanja ovakvog dana, koji je navela Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), leži u činjenici da je delfin reke Gang postao jedna od ugroženih vrsta.

Indijski rečni delfin (Platanista gangetica) je vrsta zubatog rečnog delfina koja živi u dva odvojena rečna sistema na jugu Azije - u rekama Gang i Ind. Nekada je populacija ovih vodenih sisara koja živi u Indu smatrana posebnom vrstom.

Indijski rečni delfin ima dugačak i nagore savijen "kljun", dug je između dva i tri metra, a ženke su malo veće od mužjaka. Leđno peraje im je malo i neupadljivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari