• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pod budnim okom svetog Franje Asiškog, danas se u svetu obeležava Dan svih životinja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva proslava ovog praznika održana je 24. marta 1925. godine, a idejni tvorac je Hajnrih Cimerman, nemački pisac i izdavač časopisa "Čovek i pas"

  • 0
Svetski dan životinja Foto: Shutterstock/Sarayutsy

Iako dr Dulitl možda nije bio prva osoba koja je razgovarala sa životinjama, on bi gotovo sigurno bio veliki zagovornik Svetskog dana životinja.

Ovaj dan se održava na praznik Svetog Franje Asiškog, 4. oktobra i pruža priliku ljudima da posvete više pažnje životinjama, ukažu im poštovanje i organizuju proslavu u njihovu čast!

Svetski dan životinja ustanovio je Hajnrih Cimerman, nemački pisac i izdavač časopisa "Čovek i pas".

Prva proslava održana je 24. marta 1925. godine, u berlinskoj Palati sportova, gde je prisustvovalo više od 5.000 ljudi. Kasnije je ovaj internacionalni dan "premešten" u jesen i obeležava se svake godine 4. oktobra.

Godine 1931. održana je konvencija ekologa u Firenci (Italija), naglašavajući ugroženost mnogih životinjskih vrsta.

Svetski dan životinja Foto: Shutterstock/Volodymyr Burdiak

Do 1948. Australijanci su obeležavali Svetski dan životinja uz podršku Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), a popularnost ovog datuma sve više je dobijala na snazi.

Svetski dan životinja slavi svaku životinju na planeti, njihovu ulogu u svetu i posebnu pažnju posvećuje pojedincima, grupama i ustanovama koji se bave zaštitom životinja i brigom o ovim nedužnim i ugroženim bićima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari