• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sećanje na Rozel, psa koji je spasao slepog vlasnika iz zapaljenog Svetskog trgovinskog centra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je kratka priča o Majklu Hingsonu iz Njujorka, direktoru prodaje koji se 11. septembra 2001. godine spasao iz pakla zapaljenih Kula bliznakinja zahvaljujući svom labrador retriveru, psu vodiču po imenu Rozel

  • 0
Zlatni retriver Foto: Shutterstock/Roman Chazov

Psi su verni pratioci svojih vlasnika i neretko preuzimaju uloge pravih heroja.

U znak sećanja na jednog takvog ljubimca, predstavljamo kratku priču o Majklu Hingsonu i njegovom psu Rozel.

Rozel je labrador retriverka i obučeni pas vodič. Ona je spasila svog slepog vlasnika iz Svetskog trgovinskog centra koji je 11. septembra 2001. godine bio meta terorističkog napada.

Tog kobnog utorka, direktor prodaje Majkl Hingson, slep od rođenja, stigao je na posao na 78. sprat Kule jedan Svetskog trgovinskog centra. Hingsonov pas vodič Rozel se smestila na svoje uobičajeno mesto ispod stola.

U 8:45 ujutro, oteti avion se srušio na toranj 18 spratova iznad Hingsona. On je pozvao svoju ženu Karen i kad se uverio da je njegovo osoblje evakuisano, sa svojim neustrašivim psećim pratiocem započeo je spuštanje sa 78. sprata.

Silazeći stepenicama za evakuaciju, probijajući se kroz dim, krhotine i sudarajući se sa zaposlenima koji su bežali, Hingson i Rozel su stigli do izlaza. Kad su se obreli na ulici, i druga kula STC je bila pogođena i počela je da se ruši.

"Zvučalo je kao vodopad od metala i betona“, priseća se Hingson koji je sa Rozel požurio u zaklon blizu ulaza u metro. Dok je prva kula padala. Rozel je odvela Hingsona do prijateljevog stana.

Ubrzo su slepi čovek i njegov pas postali slavne ličnosti: gostovali su u emisiji Larija Kinga, Brajanta Gambela i drugih poznatih TV novinara.

"Uvek će se naći neko ko će mene i mog psa prepoznati i reći: "Znam te — 11. septembra, tip sa psom, zar ne?", izjavio je jednom prilikom Hingson za AKC Famili Dog.

Posle 11. septembra, Hingson se vratio u rodnu Kaliforniju da bi radio za organizaciju koja je obučavala Rozel i druge pse vodiče za slepe.

On je napisao i nekoliko knjiga o svom vernom psu.

Rozel je 2002. godine dobila nagradu za izuzetan doprinos (ACE) u kategoriji službenih pasa.

Uginula je juna 2011. u 14. godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari