• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan gorila: Ne dozvolimo da najugroženiji primati zauvek ostanu u magli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godine 2017. je prvi put obeležen dan velikih majmuna na globalnom nivou i istovremeno proslavljeno pola veka Karisoke istraživačkog centra kojim upravlja "Dian Fossey Gorilla Fund"

  • 1
Svetski dan gorila Foto: Pixabay/jadorelyon

Svetski dan gorila je idealna prilika da ljubitelji primata i zaštitnici životinja preduzmu radikalnije mere za opstanak ovih velikih majmuna u divljini.

Godina 2017. je bila prva u kojoj je obeležen Svetski dan gorila, a istovremeno je proslavljeno i pola veka Karisoke Research Center, istraživačkog centra kojim upravlja "Dian Fossey Gorilla Fund".

Dajan Fosi, najpoznatija borkinja za prava gorila, ubijena je 1985. godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Svet je izgubio iskrenog ljubitelja životinja i jednu od najposvećenijih naučnica, a Dajan je sahranjena na istom groblju gde su pokopani njena omiljena gorila Dijit i drugi članovi čopora koji je proučavala i volela.

"Karisoke", koje je osnovala Dajan Fosi, najduže se bavi terenskom analizom gorila i posvećeno je očuvanju, zaštiti i proučavanju ovih primata i njihovih prirodnih prebivališta u Africi.

Gorile žive u planinskim i bambusovim šumama na velikim visinama, ponekad i većim od 4.000 metara, a hrane se lišćem, izdancima i stabljikama.

Svetski dan gorila ima za cilj da okupi što više pojedinaca i ustanova koji su raspoloženi da se ozbiljno posvete zaštitom ovih velikih majmuna.

Svetski dan gorila Foto: Pixabay/ambquinn

Dok se obeležava 6. godišnjica Svetskog dana gorila, volonteri, istraživači, naučnici, veterinari i mnogi drugi ljubitelji gorila i dalje ulažu ogromne napore kako bi od nestajanja spasili jednog od najbližih čovekovih rođaka.

Prema najnovijim izveštajima, planinska gorila je trenutno kritično ugrožena: u divljini je ostalo samo 880 ovih majmuna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari