• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubičasta galina, jedna od najživopisnije obojenih ptica močvarica u svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je zovu ljubičastom, to je samo jedna od boja kojom je ofarbano njeno perje, jer ona kao da je potopljena u boje crvene trešnje, nebesko plavu, mahovinasto zelenu, akvamarin, indigo, lila i žutu

  • 0
Purpurna galina Foto: Shutterstock/Rafael Cerqueira

U močvarama na krajnjem jugoistoku SAD živi jedna od najživopisnijih ptica u Severnoj Americi.

Ljubičasta galina nije boje ljubičice kako njen naziv kaže. Ona je šarena kao klovn, sa perjem trešnje crvene, nebesko plave, mahovinasto zelene, akvamarin, indigo, ljubičaste i žute boje. Ova paleta boja se iznenađujuće dobro uklapa sa ambijentom tropskih i suptropskih močvara u kojima se viđa.

Uživanje je posmatrati ove ptice dugih nogu i vitkih prstiju kako oprezno koračaju preko lokvanja i plutajuće vegetacije dok love žabe i beskičmenjake ili jedu plodove.

Ljubičasta galina je izuzetan letač i pojavljuje se daleko izvan prirodnog prebivališta. Ona je viđena na Islandu, u Švajcarskoj, na ostrvu Južna Džordžija, Galapagosu i Južnoj Africi.

Nedavna studija o galini kaže da su ih godine teške suše u prebivalištu primorale da odlete daleko u potrazi za hranom. Zato ako ih neko vidi tamo gde im mesto nije, treba da zna da su one samo privremeno "izgubljene", jer tragaju za sigurnim izvorima hrane.

Purpurna galina Foto: Shutterstock/Shackleford Photography

U tropima gde žive, poput Paname i Kostarike, galine imaju više legala godišnje. Mlade ptice koje odlete iz gnezda često pomažu roditeljima u hranjenju mlađe braće i sestara, kao i u odbrani teritorije svoje porodice.

Pilići ove ptice mogu da hodaju unaokolo ubrzo nakon izleganja, ali ne mogu same da se hrane prvih nekoliko nedelja života. Ove ptičice imaju malu kandžu na kraju prsta koji odgovara ljudskom palcu, što im pomaže da zahvate vegetaciju dok se šetaju po svom okruženju.

Najstariji zabeleženi podatak o ljubičastoj galini je iz 1956. godine: tada je na Floridi pronađena jedna ovakva ptica koja je, kako se veruje, imala najmanje 7 godina i četiri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari