• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužno i istinito: Ove životinje imaju najkraći životni vek

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patuljasti gobi je ribica koja živi tri meseca, majska mušica ceo svoj život "ugura" u 24 sata, a ima i onih koji "gledaju u sunce" samo pet minuta

  • 1
Majska mušica Foto: Shutterstock/Magnus Binnerstam

Često slušamo frazu da je "život prekratak" i kako treba da "živimo kao da nam je svaki dan poslednji".

Ipak, u poređenju sa ostalim stanovnicima naše planete, čovek ima više vremena od većine živih bića.

Koja životinja ima najkraći životni vek?

Teško je sa sigurnošću reći koja životinja najkraće živi. Ipak, jedno stvorenje je jak kandidat u kategoriji onih koja najkraće žive.

Majska mušica se izleže iz jaja kao lutka i živi pod vodom do dve godine, a potom razvija krila. To je znak da se njen životni vek bliži kraju i obično jeste tako, jer mnoge majske mušice požive manje od 24 sata u "krilatom" obliku, dok neke ne gledaju u sunce ni 5 minuta.

Majska mušica Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Većina majskih mušica prelazi iz vode na kopno i vazduh da bi se razmnožavale. One nemaju funkcionalna usta ili probavni sistem ni u jednoj fazi i žive od energetskih rezervi koje su prikupile dok su bile u fazi lutke, kaže Luk Džejkobus, istraživač majske mušice i profesor biologije.

"Bez glomaznog digestivnog sistema, ženke imaju više prostora za skladištenje jaja u telu“, kaže Džejkobus. On dodaje da je video mušicu koja je imala jajašca čak i u glavi! Ženke majske mušice ponekad nose u telu i do 10.000 jaja.

Kao i druge vrste koje brzo žive i umiru mlade, majske mušice uglavnom predstavljaju plen, pa moraju da stvore što veći broj mladunaca koji će preživeti i razmnožavati se u odraslom dobu.

Drevne majske mušice nisu bile mnogo drugačije od današnjih, kažu istraživanja. Hit Ogden, profesor evolucione biologije na Univerzitetu "Utah Walley", koji proučava evoluciju majskih mušica, rekao je da su se ovi insekti prvi put pojavili pre oko 350 miliona godina. U njihovoj evoluciji uglavnom se razvijao proces prikupljanja hranljivih materija u stadijumu, dok je odrastao insekt zadužen samo za letenje, razmnožavanje i polaganje jaja.

Majska mušica Foto: Shutterstock/Achkin

Dolanija, američka vrsta ovog insekta ima najkraći životni vek u fazi odrasle jedinke od svih zabeleženih vrsta. Mužjaci žive manje od jednog sata kada sazre, a ženke imaju samo pet minuta da se razmnože pre nego što uginu. Međutim, američke mušice žive u pesku oko dve godine kao larve pre nego što dolete u svet odraslih na jedan dan i uginu.

Druge životinjske vrste kratkog veka žive malo duže od majske mušice. Jedna od njih je ribica neobičnog naziva sedmocifreni patuljasti gobi (Eviota sigillata). Ona završava životni ciklus u roku od dva meseca i ima najkraći životni vek od svih poznatih kičmenjaka. Ova riba provodi tri nedelje života u vidu male larve na otvorenom okeanu, a potom se nastanjuje na grebenima jednu ili dve nedelje do sazrevanja, pre nego započne život odrasle jedinke koji traje oko tri i po nedelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    25. septembar 2023. | 14:18

    Nastale pre 350 miliona godina? Kako si to saznao?