• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan borbe protiv besnila: Svi za jedno zdravlje, jedno zdravlje za sve!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrazujte sebe i druge i podignite svest o riziku od besnila, jer ima načina da se spreči ova smrtonosna bolest pre nego što ponovo zavlada

  • 0
Svetski dan besnila Foto: Pixabay/Mirkosajkov

Besnilo je zarazna virusna bolest koja je skoro uvek fatalna nakon pojave kliničkih znakova.

Pošto besnilo utiče i na životinje i na ljude, veterinari i medicinski radnici moraju da rade zajedno u borbi protiv ove bolesti koja se može izbeći, iako je još rasprostranjena u Africi i nekim azijskim zemljama.

Zajednički rad na podizanju svesti o ovoj bolesti i njenom iskorenjivanju je ono što promoviše Svetski dan borbe protiv besnila!

Svetski dan borbe protiv besnila osnovala je Globalna alijansa za kontrolu besnila 2007. godine i tada je ovaj dan priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dan se obeležava svake godine kako bi se podigla svest o prevenciji besnila i istakao napredak u pobedi ove užasne bolesti.

Globalni dan posvećen ovom problemu je 28. septembar, kad se obeležava godišnjica smrti Luja Pastera, francuskog hemičara i mikrobiologa, koji je razvio prvu vakcinu protiv besnila.

Svake godine Globalna alijansa za kontrolu besnila bira temu za proslavu ovog dana, a najzanimljivije teme iz prošlosti su: "Obrazovati. Vakcinisati. Eliminisati" (2016), "Kraj besnila: sarađujte i vakcinišite" (2020), "Besnilo: Zdravlje (1): Smrt (0) (2022), a u ovoj godini slogan je "Besnilo: Svi za 1, jedno zdravlje za sve".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari