• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan najugroženijeg džina na našoj planeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

WWF Južna Afrika proglasio je 22. septembar Svetskim danom nosoroga sa željom da se spasu preostale životinje ove vrste, što je napor koji je prerastao u uspeh bez presedana

  • 0
Svetski dan nosoroga

Foto: Pixabay/Garten gg

Svetski dan veličanstvene životinje, prepoznatljive po teškoj sivoj koži i istaknutom rogu (ili rogovima!) na njušci obeležava se 22. septembra.

Nosorog je veoma voljena, ali i izuzetno ugrožena divlja životinja koja korača putem izumiranja.

Svetski dan nosoroga je ustanovljen da bi se podigla svest i uradilo sve na zaštiti onoga što je ostalo od ovih veličanstvenih stvorenja.

Još ranih 90-ih godina prošlog veka, kriza vezana za nosoroge u Africi, posebno crne nosoroge u Zimbabveu, dospela je u žižu javnosti koja je postala veoma zabrinuta.

Do 2010. godine postalo je očigledno da potencijalno opasna budućnost nosoroga još nije dobro poznata širom sveta. U to vreme većina ljudi nije znala kako se brzo približava potpuno izumiranje ove veličanstvene vrste. Stanje populacije nosoroga bilo je toliko kritično da je u to vreme na svetu postojalo manje od 30.000 nosoroga. Upravo zbog toga je WWF Južna Afrika proglasio Svetski dan nosoroga sa željom da se spasu preostale životinje ove vrste, što je napor koji je prerastao u uspeh bez presedana.

Svetski dan nosoroga

Foto: Pixabay/elsemargriet

Godine 2011, Liza Džejn Kembel poslala je mejl Rišji, koleginici ljubiteljki nosoroga koja je poželela da vidi svetski napredak pet vrsta nosoroga. U rukama ove dve neverovatne žene, Svetski dan nosoroga postao je fenomen koji se širi širom sveta i postigao je veliki uspeh.

Ipak, ima još posla, jer je ostalo samo oko 100 sumatranskih nosoroga i između 60-65 javanskih nosoroga. Dok populaciji nosoroga u Africi dobro ide, ima mnogo toga što je potrebno da se spasavaju druge vrste, od kojih su neke pred pragom nestanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari