• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U vikendu za nama obeležen Međunarodni dan pasa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan pasa, posvećen svim kucovima na svetu, osmislila je i započela njegovo obeležavanje aktivistkinja za prava životinja Kolin Pejdž 26. avgusta 2004. kad je udomila prvog psa Šeltija iz azila

  • 1
Međunarodni dan pasa 26. avgust Foto: Shutterstock/maslinceo

Međunarodni dan pasa obeležava se svake godine 26. avgusta u čast svih pasa, bez obzira na njihovu rasu, veličinu i godine.

Ovaj dan ustanovljen je i u čast onih koji o psima brinu, a posvećen je i podsticaju udomljavanja pasa koji u brojnim azilima širom sveta čekaju na novi dom i voljenu porodicu.

Obeležen u subotu 26. avgusta, dan svih pasa sveta bio je lepa prilika da se proslavi čovekov najbolji prijatelj, uz podsetnik da zaslužuje bolji život, pun radosti, ljubavi, zaštite, brige i poštovanja.

Ljubitelji pasa imali su mogućnost da posete neki od mnogobrojnih azila i prihvatilišta napuštenih pasa, gde nekadašnji ljubimci čekaju da ih neko primeti, udomi i zavoli.

Mnogi psi koji žive na ulici nemaju ni mrvu pažnje koju bi trebalo da im posvete lokalne vlasti, o čemu svedoče izveštaji pojedinaca i udruženja koji objavljuju potresne fotografije i video materijal o užasnim uslovima života i teškoj sudbini ovih divnih bića.

Međunarodni dan pasa 26. avgust Foto: Shutterstock/klevers

Međunarodni dan pasa je 2004. godine osmislila Kolin Pejdž, stručnjak za ponašanje kućnih ljubimaca i ljubitelj životinja. Pejdž je odlučila da se dan svih pasa obeležava 26. avgusta, jer je to bio datum kada je njena porodica usvojila prvog psa Šeltija iz azila. Od prve proslave 2004. godine, kad je ustanovljen kao nacionalni dan pasa, ovaj datum postao je "rođendan" svih kucova na svetu i širom sveta se slavi kao Međunarodni dan pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari