• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetsko čudo: Rođena jednobojna žirafa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji julski dan ove godine zaposleni u poznatom zoološkom vrtu u Tenesiju će pamtiti po rođenju jedinstvene bebe - žirafe bez pega

  • 1

Žirafa bez pega, tipičnih za ovu vrstu, ugledala je svet 31. jula u zoološkom vrtu Brajts u Tenesiju.

Ova beba je jedinstvena, jer joj je telo prekriveno dlakom smeđe boje. Ona nema nijednu fleku koje su inače karakteristične za ovu vrstu, preneo je Sciencealert.

Naučnici i zvaničnici Zoološkog vrta "Brajts" u Tenesiju kažu da se mrežasta ili somalijska žirafa (Giraffa reticulata) rađa bez pega u vrlo retkim prilikama i da ne postoji nijedan drugi primerak bilo gde u svetu.

Dejvid Brajt, direktor zoo-vrta, kaže da su od prvog dana u kontaktu sa stručnjacima širom zemlje.

Iako postoje izveštaji o sličnoj žirafi, rođenoj u zatočeništvu u Japanu 70-ih godina prošlog veka, nijedna njena fotografija se nikad nije pojavila u javnosti.

Izrazito tamna dlaka mrežastih žirafa nasleđuje se od majke i ne pojavljuje se nasumično po uzorku ili obliku. Karakteristične fleke obezbeđuju žirafi odličnu kamuflažu, pa jedinke koje se rode bez njih moraju da ulože veliki trud da bi se sakrile od predatora u prirodi.

U jednoj studiji otkriveno je da bebe žirafe sa većim i nepravilnim mrljama na koži imaju veće šanse za preživljavanje. S obzirom na rizike u prirodi, žirafi u Tenesiju je bolje da bude u zatočeništvu.

Zvaničnici zoo-vrta "Brajs" zatražili su da se ime bebe žirafe jasno odabere. Zasad su u igri četiri svahili imena: Kipiki (Jedinstvena), Firijali (Neobična), Šakiri (Najlepša) i Džamela (Od velike lepote).

Direktor "Brajtsa" se nada da će nedavno medijsko izveštavanje o ovoj žirafici podstaći zaštitare prirode da usmere napore na očuvanje žirafa u globalu. Decenijama žirafe "tiho izumiru", uglavnom zbog gubitka prebivališta, građanskih sukoba i krivolova. Tokom proteklih 30 godina, populacija žirafa u Africi je opala za 40 odsto. U svetu sada ima samo 16.000 mrežastih žirafa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Porođaj uživo: Na svet stigla retka vrsta žirafe

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari