• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrsta zmije otkrivena u Peruu dobila ime po Harisonu Fordu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka

  • 0
Svetski dan zmija

Foto: Pixabay/Trevor205

Nova vrsta zmije pronađena u Peruu nazvana je po glumcu Harisonu Fordu, koji je poznati borac za zaštitu životne sredine.

Bledožućkasto-braon zmija sa razbacanim crnim mrljama, koju su istraživači otkrili u planinama Anda u Peruu nazvana je Tachimenoides harrisonfordi.

Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je ovo otkriće podsetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svetu i da su ljudi "jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere".

"Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život”, rekao je Ford.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka.

Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Harison Ford

Harison Ford Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Za razliku od lika koji tumači, Indijane Džonsa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom"brzo pronašao bliskost".

"Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode - verovatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih", rekao je on.

Zmiju Tachimenoides harrisonfordi otkrili su istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država u peruanskom nacionalnom parku Otiši.

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari