• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je 12. avgust, svetski dan divnih i nežnih džinova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slonovi imaju neverovatnu memoriju, inteligentni su i emotivni, ali doživljavaju najbrutalniju sudbinu koju im vekovima kroje pohlepni lovci na slonovaču i uzurpatori njihovih prirodnih prebivališta

  • 0
Svetski dan slonova 12. avgust Foto: Pixabay/solagratia

Ova veličanstvena stvorenja su najveće kopnene životinje na Zemlji.

Oni imaju neverovatnu memoriju, inteligentni su i emotivni što zadivljuje istraživače i ljubitelje životinja.

Isto tako su privrženi porodici, osećaju tugu i radost koja se graniči sa ushićenjem, imaju empatiju i zapanjujuću samosvest. Oni stvaraju složena društva i paze jedni na druge.

Sve nabrojano ukazuje na to da su slonovi skoro savršena bića koja nažalost doživljavaju najbrutalniju sudbinu, jer ih pohlepne lovokradice ubijaju zbog slonovače i ostavljaju njihove leševe da trunu na suncu.

Grejdon Karter, urednik Vaniti Fair tim povodom je izjavio:

"Divimo se slonovima delimično zato što pokazuju ono što smatramo najboljim ljudskim osobinama, ali način na koji se ponašamo prema njima pokazuje naše najgore osobine".

Svetski dan slonova je savršen za usvajanje svih saznanja o ovim neverovatnim životinjama. Osim toga, možemo mnogo toga da uradimo kako bismo ih sačuvali i zaštitili da ne bi doživeli sudbinu mamuta.

Svetski dan slonova osmislili su 2011. godine dva kanadska reditelja - Patriša Sims i Majkl Klark, te tajlandska fondacija za reintrodukciju ovih velikih životinja.

Praznik najveće kopnene životinje prvi put je obeležen 12. avgusta 2012. godine. Inicijativu je podržao između ostalih filmska zvezda i legenda "Zvezdanih staza" Vilijam Šatner koji je bio narator u dokumentarcu "Povratak u šumu", fascinantnom 30-minutnom filmu o puštanju zatočenih azijskih slonova u divljinu.

Motivacija za prvi Svetski dan slonova bila je da se skrene pažnja svetskoj javnosti na tešku situaciju ovih veličanstvenih stvorenja.

Iako voljeni i poštovani u mnogim zemljama, slonovi se suočavaju se sa višestrukim pretnjama njihovom opstanku. Trgovina slonovačom i smanjenje prostora prirodnog prebivališta, eksponiranje u cirkusu i turizam su najopasnije realnosti koje desetkuju slonove u svetu.

Srećom, sve veći broj poznatih ličnosti i političara uključio se u borbu za zaštitu slonova, uključujući Leonarda Di Kaprija, Ešli Džad i nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obamu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari