• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto lavovi imaju grive?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogato odlakan okovratnik i raskošna divlja "frizura" simbol je kralja životinja koja postoji da bi impresionirala i zastrašivala, ali je nemaju svi mužjaci, čak u nekim okolnostima ona izraste i lavicama

  • 1
Lavlja griva Foto: Pixabay/Alexasfotos

Nijedna životinjska vrsta nije jači simbol afričke savane od lava sa divljom i čupavom grivom oko vrata.

Zašto lavovi imaju grive?

Griva postoji da bi impresionirala druge lavove - potencijalne partnerke i neizbežne rivale, izjavio je Brus Paterson, istraživač iz čikaškog Field Museum. Mužjaci (Panthera leo) imaju velike glave i masivne vratove, a griva pojačava ove osobine, kaže Paterson.

Grive kod nekih lavova mogu biti gušće. Studija iz 2002. koja je proučavala vezu između polne moći lavova i izgleda grive otkrila je da je tamnija dlaka, koja je rezultat bolje ishrane i višeg nivoa testosterona, bila privlačnija lavicama. Osim toga, činilo se da su se lavovi pribojavali mužjaka sa dužom grivom.

"Ona zastrašuje rivale koji vide džinovski plast sena kako se kreće ka njima", kaže Paterson.

Neki lavovi uopšte nemaju grivu, a ako je ona tamna, to može imati i nedostatke.

Lavlja griva Foto: Pixabay//Veverkolog Sponchia

Veličina i oblik grive zavise od prebivališta lava

Uprkos prednostima od impresioniranja drugih lavova, celodnevno nošenje debelog šala oko vrata dok ste na suncu nije nimalo prijatno. Studija iz 2002. godine sugeriše da je lavovima sa bogatom grivom telesna temperatura rasla i izazivala probleme prilikom stvaranja polnih ćelija koje su ponekad sadržale abnormalnosti, pogotovo kod lavova sa tamnom grivom.

Ovaj problem sa toplotom koja očigledno smeta lavovima može da bude razlog zašto neke populacije ovih velikih mačaka imaju veoma male, gotovo neprimetne grive. U regijama severne Tanzanije, koje su stotinama kilometara iznad nivoa mora, gde temperatura vazduha pada ispod 16 stepeni Celzijusa, mužjaci lavova imaju velike i guste grive. U toplijim oblastima, poput nacionalnog parka Tsavo Ist, koji je bliži nivou mora, lavovi imaju kratke i gotovo nevidljive grive. Lav sa velikom grivom ne bi mogao daleko da ide tokom dana ili da se pomeri previše od vode, rekao je Paterson i dodao da su oni u veoma nepovoljnoj poziciji kad je reč o opstanku.

Ovo se odnosi i na lavove van njihovih prirodnih prebivališta. Jedna od Patersonovih studija pokazala je pojedini lavovi u zoološkim vrtovima u hladnijim oblastima Severne Amerike imaju gustu grivu.

Lavlja griva Foto: Pixabay/Sponchia

I ženkama ponekad raste griva

Ženkama lavova grive takođe mogu da porastu, iako se to retko dešava. Godine 2016. istraživači su objavili da je pet lavica koje obitavaju u delti reke Okavanga u Bocvani dobilo grive, a jedna od lavica je razvila tipično muško ponašanje, kao što je naskakanje na druge ženke.

Zoološki vrt Oklahoma Citi je 2018. obelodanio da je 18-godišnjoj lavici Bridžit misteriozno nikla "mini griva“. Testovi krvi su kasnije otkrili da je benigni tumor izazvao povišene nivoe hormona androstendiona i to je najverovatnije izazvalo pojavu muških atributa.

Godine 2020. godine, jednoj starijoj lavici u zoo-vrtu Topeka u Kanzasu počela je da raste griva nakon što je jedini mužjak u čoporu uginuo. Čuvari zoološkog vrta su izjavili da je to slučajnost koja nema veze sa konkurencijom ili evolucijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari