• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan najbližeg živog rođaka celog čovečanstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doktorka Džejn Gudal je 14. jula 1960. godine započela revolucionarno istraživanje o inteligentnim primatima čiji se praznik poklapa sa datumom pada zloglasnog zatvora Bastilje u Francuskoj

  • 2
Svetski dan šimpanze 14. jul Foto: Pixabay/Diapicard

Svet je danas zaokupljen obeležavanjem posebnog dana kojim se veliča jedan od najinteligentnijih i najbližih čovekovih predaka.

Godine 1960, 14. jula, dr Džejn Gudal započela je revolucionarno istraživanje o divljim šimpanzama Nacionalnog parka Gombe u Tanzaniji.

Zato se svake godine 14. jula proslavlja Svetski dan šimpanzi, sa ciljem da se ljudima približe najvažnija saznanja o njima do kojih je proučavanjem došla dr Gudal.

Zahvaljujući timu naučnika koje je predvodila dr Gudal, zna se mnogo više o ponašanju, osobinama i svemu što šimpanze čini jedinstvenim.

Džejn Gudal je obelodanila svoja zapažanja o ovim primatima koji prave i koriste alatke, imaju složen sistem komunikacije i društvene strukture i pokazuju altruizam.

Što više budemo učili o šimpanzama, biće jasnije koliko je važna ljudska veza sa ovim inteligentnim i dobroćudnim bićima.

Međunarodni dan šimpanzi ima za cilj i podizanje svesti o pretnjama sa kojima se one suočavaju u divljini, uključujući gubitak prirodnog prebivališta, bolesti i ilegalnu trgovinu divljim životinjama.

S druge strane, važnost Svetskog dana šimpanzi je i u zalaganju ljubitelja prirode i zaštitara divljih vrsta za dobrobit ovih majmuna u zarobljeništvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njih dvojica obožavaju da provode vreme zajedno: Meda i šimpanza su pravi tandem

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СрбIN

    14. jul 2023. | 02:29

    Ако је лудим европљанима овај ближи рођак, нама није! Нама су Адам и Ева најстарији најближи прароитељи !

  • 5

    14. jul 2023. | 08:32

    SREĆAN vam PRAZNIK franjevci.