• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fatamorgana ili igra prirode: U savanama Serengetija kamera ulovila "zlatnu" zebru

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednom od najpoznatijih afričkih rezervata divljih životinja, snimljena je fotografija životinje koju su stari Grci i Rimljani zvali "konjskim tigrom"

  • 0
Zlatna zebra Foto: mediadrumworld/ScottHyman / Media Drum World / Profimedia

U Serengetiju, jednom od najpoznatijih rezervata divljih životinja na svetu, okom kamere uhvaćena je zebra zlatne dlake!

Serengeti je ekosistem prostranih savana u severnom delu Tanzanije i jugozapadne Kenije.

On se prostire na oko 30.000 kvadratnih kilometara, a ovu prostranu oblast, poznatu po ogromnim savanama i neverovatnoj raznolikosti životinjskih vrsta, često zovu "Deseto svetsko čudo prirode".

I baš jedna životinja koju ne očekujete da ćete videti u Serengetiju je zlatna zebra.

Ipak, ona je retka i prelepa i viđa se u ovom delu Afrike i još nekim delovima sveta.

Šta ove zebre čini "zlatnim"?

Reč je o genetskoj mutaciji koja utiče na proizvodnju melanina, pigmenta koji životinjama daje boju.

Zebre sa ovom mutacijom se rađaju sa bledom, krem bojom dlake i svetlim prugama, koje mogu biti od bledožute do zlatnosmeđe boje. Oči su im upadljive plave, što se ne viđa kod običnih zebri.

Zlatne zebre nisu posebna vrsta, već albino varijacija ravničarske zebre koja živi u Serengetiju. Njihov jedinstven izgled mami fotografe divljih životinja i ljubitelje safarija koji žele da vide ove malobrojne i posebne životinje.

Ove zebre su jednako društvene i aktivne kao i njihove "obične" rođake i zajedno pasu sa drugim zebrama, gnuovima i antilopama. One su nažalost i plen lavova, geparda i hijena, tako da moraju biti veoma oprezne kako ne bi postale plen.

Ove divne životinje još su retke u Serengetiju, jer postoji samo nekoliko sličnih jedinki, ali u zatočeništvu. U toku su napori za očuvanje zebri sa ovom retkom mutacijom, ali je neizvesno da li će se njihov broj s vremenom povećati. Ili smanjiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari