• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan kapibare, najvećeg glodara na svetu i rođaka morskog praseta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njeno drugo ime je "vodena svinja”, u divljini živi od šest do 10 godina i koža joj je podložna opekotinama zbog čega mora da se "maže" blatom

  • 0
Svetski dan kapibara 10. jul Foto: Pixabay

Danas je Svetski dan kapibare, najvećeg glodara na svetu.

Svake godine, 10. jula obeležava se dan životinje koja je duplo veća od dabra.

Kapibarino telo je slično svinjskom i prilagođeno je životu u vodi koja protiče šumama, poplavljenim savanama i močvarama.

Zabavna činjenica o ovom sisaru biljojedu je pomalo degutantna: kapibara je autokoprofag, što zanči da jede sopstveni izmet kako bi održavala svoju crevnu floru.

Ova gadna navika pomaže joj u varenju celuloze iz trave. Zahvaljujući tome, kapibara iz svojih zelenih obroka može da izvuče maksimalnu količinu proteina i vitamina.

Kapibara je poznata i po tome što preživa, odnosno vraća hranu da bi je ponovo žvakala.

Krzno kapibare sastoji se od samo jednog sloja dlake, zbog čega joj je koža podložna sunčevim opekotinama, pa je prinuđena da se “maze” blatom da bi se zaštitila.

Populacije kapibara, čija su prirodna prebivališta najčeše na američkom kontinentu, smatraju se stabilnim, iako su neka područja koja su naseljavale zbrisana zbog njihovog izlova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari