• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proslavljamo Međunarodni dan poljupca: Da li se danas ljube i životinje?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina životinja ne zna za 6. jul i praznik poljupca, i ne razmenjuje ih kao što to čine ljudi, ali mnoge vrste uz dodire usnama i zagrljaje pokazuju privrženost i prijateljske odnose

  • 0
Svetski dan poljupca 6. jul Foto: Pixabay

Bilo da se radi o gotovo neosetnom poljupcu u obraz ili romantičnom poljupcu, danas ih nemojte štedeti.

Međunarodni dan poljupca slavi ovu prijatnu aktivnost i ulogu koju poljubac ima u kulturama širom sveta.

Međunarodni dan poljupca ustanovljen je 2006. godine.

Događaji koji se organizuju širom sveta povodom obeležavanja Međunarodnog dana poljupca, posvećeni su onima koji već imaju osobu za poljupce, ali i onima koji tek tragaju za njom.

Ali, romantični poljupci nisu jedini koje proslavlja današnji praznik. Nije neobično pozdraviti se poljupcem u obraze, čelo, ruku... Mala deca često dobijaju poljupce od svojih roditelja.

Sve u svemu, ljubljenje je igralo važnu ulogu u društvenom povezivanju od davnina, a Međunarodni dan ljubljenja ih sve slavi!

Kad je reč o ljudima, sve je jasno.

Međutim, ljube li se i životinje?Ako to čine, zašto to rade?

Većina životinja se ne ljubi kao što to čine ljudi, ali mnoge vrste pokazuju prijateljsko i nežno ponašanje uz lizanje, grljenje, dodirivanje lica i mnoge druge navike.

Međutim, naši najbliži rođaci, šimpanze i bonobi se ljube. Primatolog Frans de Val sa Univerziteta Emori u Atlanti, Džordžija, video je mnoge šimpanze kako se ljube i grle nakon sukoba, navodi BBC. Za šimpanze, ljubljenje je oblik pomirenja i to češće rade mužjaci u odnosu na ženke.

Poljubac u svetu životinja nije izraz zaljubljenosti, već ima biološki značaj.

Životinje prilaze jedna drugoj i mirisom pronalaze partnere, stvarajući iluziju da se ljube. Mnoge životinje imaju vomeronazalni organ koji se nalazi između nosa i usta. Ovaj organ detektuje feromone, čak i na velikim udaljenostima, i služi za komunikaciju ili privlačenje partnera i članova krda, grupe, čopora i slično.

Iako većina životinja ne izražava ljubav ljubljenjem, bliskim dodirom usana one svakako izražavaju neku vrstu bliskosti.

Svima želimo srećan Dan poljupca!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sladak je kao plišana igračka, a obožava da deli poljupce

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari