• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan delfina u zarobljeništvu: Apel za oslobađanje i povratak u prirodu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan superinteligentnih morskih sisara obeležava se 4. jula u celom svetu, u vidu upozorenja javnosti o njihovim problemima u veštačkim sredinama i promovisanja zaštite prirodnog prebivališta

  • 0
Svetski dan delfina u zarobljeništvu Foto: Pixabay

Svetski dan zarobljenih delfina obeležava se 4. jula svake godine.

To je datum koji nas podseća na delfine u zatočeništvu: u vodenim parkovima, akvarijumima i drugim sličnim mestima širom sveta.

Oko 300 delfina drži se u zatočeništvu u objektima širom Evropske unije.

Postoji najmanje šest morskih parkova koji ne zadovoljavaju biološke potrebe delfina.

Dan svih zatočenih delfina ustanovljen je radi obrazovanja javnosti o problemima koji muče ove morske sisare u veštačkim sredinama i promovisanja zaštite njihovih prirodnih prebivališta.

Zašto su delfini u zatočeništvu?

Delfini su u zatočeništvu iz raznih razloga, iako su glavni motivi obično ekonomski i rekreativni.

Zabava i performansi u delfinarijumima i tematskim parkovima nude predstave i izložbe sa delfinima kao vid zabave za posetioce. Obrazovanje i očuvanje su takođe navodni razlozi zbog kojih se delfini drže u zatočeništvu. Naučno-istraživačko korišćenje delfina odnosi se na proučavanje njihovog ponašanja, komunikacije i fiziologije.

Međutim, tema zatočeništva delfina izazvala široku debatu u vezi sa njihovom dobrobiti. Mnogi zaštitnici faune tvrde da su oni veoma inteligentna i društvena bića koja pate u zatočeništvu zbog ograničenja kretanja, gubitka prirodnog okruženja i ograničene interakcije sa drugim delfinima.

Svetski dan delfina u zarobljeništvu Foto: Pixabay

U odbranu delfina…

Mnoge organizacije i zaštitnici prava životinja tvrde da je držanje delfina u zatočeništvu oblik eksploatacije i okrutnosti. Primećeno je da ove životinje imaju složene emocionalne i fizičke potrebe koje se ne mogu adekvatno zadovoljiti u veštačkom okruženju. Osim toga, postoje dokumentovani slučajevi zloupotreba i neadekvatnih uslova njihovog držanja u nekim vodenim parkovima.

Na Svetski dan delfina odvijaju se aktivnosti i kampanje za podsticanje oslobađanja ovih sisara iz zatočeništvu i promovisanje usvajanja politike koje zabranjuju njihovo hvatanje i trgovinu. Takođe se nastoji da se javnost obrazuje o značaju očuvanja prirodnih prebivališta delfina i potrebi zaštite njihove blagodeti u slobodi.

Neophodno je razumeti da se dobrobit i očuvanje delfina i drugih morskih životinja najbolje postiže kada im je dozvoljeno da masline u svom prirodnom okruženju, umesto da se izlažu ili koriste za ljudsku zabavu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari