• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan merkata, najsimpatičnije životinjice na planeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznat po tome što gotovo čitavog dana stoji na zadnjim nogama, motreći na predatore i druge opasnosti, ovi simpatični mungos je veoma društven i požrtvovan prema svim članovima grupe kojoj pripada

  • 0
Svetski dan merkata 3. jul Foto: Shutterstock

Danas je Svetski dan merkata, jedne od najsimpatičnijih životinjica na svetu.

Obeležava se svake godine 3. jula, a svrha Međunarodnog dana merkata je podizanje svesti o ovim veoma popularnim životinjama.

Merkat je sisar svaštojed, pripada porodici mungosa i poznat je po izuzetnoj opreznosti.

Njega stalno vrebaju opasnosti u južnoafričkim ravnicama gde živi, zbog čega je uvek budan i posmatra okolinu koju najbolje "drži na oku" stojeći na zadnjim nogama!

Neverovatno društveni, merkati neprestano nešto rade u grupama od po dvadesetak jedinki, a pojedine njihove "bande" imaju više od 50 članova!

Svetski dan merkata 3. jul Foto: Shutterstock

Neki osmatraju teren kako bi na vreme najavili približavanje predatora, drugi traže hranu (insekte, guštere, ptice i voće), dok ostali paze na podmladak.

Merkati su odlični lovci koji koriste razne taktike da bi ulovili i potom pojeli plen koji čine i opasne životinje, poput otrovnih stonoga i škorpija.

Ljudi ih često pripitomljavaju kako bi ih koristili u hvatanju glodara i drugih štetočina.

Mali merkati nisu ugrožena vrsta životinje, što je navedeno u Crvenoj listi IUCN. Oni nisu izloženi pretnjama koje ugrožavaju njihovo životno prebivalište i populaciju.

Tako treba da ostane: učinimo sve da sprečimo da bilo šta i bilo ko ugrozi ove male stanovnike naše planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari