• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prizor koji kida srce: Pogledajte trenutak kada 28-godišnja šimpanza prvi put ugleda nebo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dirljivi video prikazuje Vanilu koja je čitav život provela u biomedicinskom istraživačkom objektu na Floridi, a sada sa nevericom upija lepotu prirode u azilu koji je postao njen novi dom

  • 4

Vanila, 28-godišnja šimpanza, provela je ceo život u zatočeništvu, kao laboratorijska životinja.

Ipak, došao je dan kada je Vanila ugledala nebo iznad svoje glave.

Dirljivi video prikazuje njen prvi susret sa prirodom, u azilu za šimpanze na Floridi, prenosi Livescience.

Svoje mlade dane, Vanila je provela u njujorškom biomedicinskom istraživačkom objektu, gde su ona i desetine drugih šimpanzi (Pan troglodytes) bile smeštene u malim kavezima koji su bili okačeni kao kavezi za ptice, navodi se u saopštenju Save the Chimps, azilu u Fort Pirsu na Floridi, koje je udomilo Vanilu i 29 njenih vršnjaka.

Nakon što su izbavljeni iz istraživačkog centra 1995. godine, Vanila i ostale šimpanze otpremljene su u Wildlife Waystation, prihvatilište za životinje u Kaliforniji koje je zatvoreno 2019. godine. Vanila je bila smeštena u natkrivenom ograđenom prostoru, sasvim odsečena od spoljašnjeg sveta, piše Daily Mail.

"U Kaliforniji, Vanila je živela sa šačicom šimpanzi u kavezu od žičane ograde, bez trave i sa vrlo malo sadržaja koji bi ih razonodili", rekao je Endru Haloran, primatolog i direktor Save the Chimps.

Nakon zatvaranja Wildlife Waystation, Vanila i njeni prijatelji prevezeni su avionom do azila, gde su, prema standardnoj proceduri, proveli izvesno vreme u karantinu, a potom su postepeno uvođene u jednu od većih porodičnih grupa ovog objekta.

Nedavno objavljen video zaista tera suze na oči: Vanila nakratko okleva, a potom iskače kroz vrata, ispred kojih je čeka i grli mužjak Dvajt.

Tokom celog snimka, ona više puta gleda ka nebu dok istražuje svoje novo životno prebivalište na otvorenom, prepuno sunca i zelenila.

"Šejk [još jedna spasena šimpanza] je bez oklevanja izašla napolje, ali se Vanila preplašila kada su se otvorila vrata ka njenom novom svetu. Bila je na vratima dok je Dvajt, alfa mužjak, nije ohrabrio da mu se pridruži", napisali su predstavnici Save the Chimps u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve oduševio gest čuvara: Šimpanza pobegla iz zoo vrta, pa prošetala ulicama Harkova

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vox

    29. jun 2023. | 16:48

    Uzas, covek je najvece zlo na planeti, ali i u univerzumu, ne.a gore vrste od coveka, kad biljudi nestali i ostavili planetu da dodje sebi

  • Leader

    29. jun 2023. | 13:36

    Smrtna kazna za narod

  • Чичко

    29. jun 2023. | 20:31

    Заиста дирљиво, и види се дух разума, јер без њега не могже бити оваквог изненадђења. Понасшање мужјака такође исто показује, алфа је грли да је охрабри, а и онај други мужјак ме још више одушевио, стално је додирује руком и тако јој показује да се креће да је безбедна. Помоћ и понасшање као и код људи само на њихов начин. (Људи мисле да је природа њихова, а није и Природа има своју свест, ону која је изнад нас, али је ми услед своје охолости не приметћујемо. Једнога да на то ћемо морати или ћемо нестати.)