• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmanje devet mačaka u Poljskoj uginulo od ptičijeg gripa H5N1, zvaničnici prate situaciju u zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju veterinarske inspekcije Poljske, zaražene mačke su živele u različitim delovima zemlje: Poznanju, Lublinu i oblasti Trojmjasto

  • 0
Mačke virus H5N1 Foto: Pixabay

Najmanje devet mačaka u Poljskoj uginulo je od ptičjeg gripa H5N1.

Vest su potvrdili zvaničnici ove zemlje, a istraživanje bolesti koja je pogodila desetine mačaka se nastavlja, prenosi Bnonews.

Od 11 do sada testiranih uzoraka, 9 je pozitivno na ptičji grip H5N1, navodi se u saopštenju Generalne veterinarske inspekcije. Mačke su živele u različitim delovima zemlje: Poznanju, Lublinu i oblasti Trojmjasto.

"U toku je testiranje genetskog materijala virusa“, ​​saopštila je agencija.

"Preliminarni rezultati isključuju da je to virus koji je nedavno pogodio galebove”.

U ponedeljak, 26. juna je održan epizootski sastanak na kome se razgovaralo o daljim koracima.

Zbog obolevanja i uginuća većeg broja životinja, u toku je rad na uspostavljanju protokola za praćenje bolesti kod mačaka kako bi se prikupili detaljniji podaci o njenom toku i pojavi, saopštila je agencija.

“Izvor infekcije još nije identifikovan”.

Da bi se ograničio rizik od infekcije, vlasnicima je dat savet da drže mačke u zatvorenom prostoru, kako bi se sprečili kontakti sa divljim životinjama, uključujući ptice. osim toga, mačkama treba davati hranu samo iz poznatih izvora.

Zabrinutost zbog pojave nove bolesti je prvi put izražena 18. juna, kada je veterinar u zapadnoj Poljskoj prijavio uginuće mačke koja je patila od neuroloških i respiratornih simptoma. Od tada je prijavljeno na desetine sličnih slučajeva širom zemlje.

Prema podacima koji su saopšteni prošle nedelje, identifikovano je još najmanje 70 sumnjivih slučajeva. U Gdanjsku, koji je deo oblasti Trojmjasto, zvaničnici su prijavili najmanje 28 slučajeva bolesti, uključujući 25 uginuća.

Mačke virus H5N1 Foto: Pixabay

Iako je nekoliko mačaka u drugim zemljama ranije bilo pozitivno na H5N1, epidemija u Poljskoj izgleda netipično, s obzirom na broj zaraženih mačaka.

Još nije poznato da li je bilo koji slučaj obolevanja rezultat prenošenja virusa sa mačke na mačku.

U decembru 2022, mačka koja živi u blizini farme pataka u južnoj Francuskoj, eutanazirana je nakon što se teško razbolela od ptičijeg gripa. Ovo je bio prvi put da je mačka zaražena novim sojem H5N1, koji se pojavio krajem 2021. godine. Najmanje šest  mačaka u SAD od tada je takođe uginulo od H5N1.

Globalno širenje H5N1, koji se odnedavno pojavio i kod sisara, izaziva zabrinutost zbog moguće mutacije i buduće varijante virusa koja bi se prenosila sa čoveka na čoveka. Do sada je prijavljeno svega nekoliko slučajeva zaraženih ljudi koji su imali kontakte sa zaraženim pticama.

"Globalna situacija sa H5N1 je zabrinjavajuća, s obzirom na njegovu visoku virulentnost među pticama širom sveta i sve veći broj izveštaja o slučajevima kod sisara, uključujući i ljude", izjavila je dr Silvi Briand, zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije. Dr Briand je dodala da SZO smatra situaciju visokorizičnom i apeluje na povećanu budnost u svim zemljama sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari