• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se u svetu obeležava Dan velškog korgija, simpatičnog kratkonogog psa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni cilj Međunarodnog dana korgija je da što bolje upozna javnost sa ovim zanimljivim psima koji su u prošlosti bili izvanredni i traženi stočarski pomoćnici, jer su primenjivali tehniku "ujedanja za pete"

  • 0
Svetski dan korgija 4. juni Foto: Pixabay

Međunarodni dan korgija obeležava se 4. juna svake godine.

Korgi je rasa pasa sa kratkim nogama, dugim telom i ogromnim srcem.

Njegovi koreni mogu se pratiti do Velsa, gde je uzgajan da čuva domaće životinje, u čemu je presudnu ulogu imala kombinacija njegovog niskog rasta i brzine.

Glavni cilj Međunarodnog dana korgija je da privuče pažnju javnosti prema ovoj ljupkoj rasi. Fokus obeležavanja "praznika korgija" je stavljen na spasavanje ovih pasa koje vlasnici sve masovnije napuštaju.

Prvi Međunarodni dan korgija proslavio je "Omaha Corgi Crew" koji je u decembru 2011. postao neprofitna organizacija. Četiri zaljubljenika u korgije osmislili su projekat posvećen rasi i zalažu se za spasavanje i udomljavanje ovih pasa. "Omaha Corgi Crew" učestvuje u akcijama prikupljanja novčanih sredstava, ne samo za korgije, već i za druge pse.

Istorija korgija se može pratiti od 12. veka, kada su flamanski tkalci migrirali u Vels. Pembrok velški korgi se najviše povezuje sa tkaljama, zahvaljujući kojima je postao popularan.

Velški korgi kardigan je još jedna rasa korgija, ali veća i teža, i u bliskoj je vezi sa nordijskim naseljenicima.

Obe rase velškog korgija korišćene su kao pastirski psi. Bili su poznati pod nadimkom "štikle“, zbog niskog rasta i brzine kojom su manevrisali prolazeći između grupa krupnih domaćih životinja.

Korgiji bi ujedali za pete stoku i na taj način su ih primoravali da se brže kreću.

Psi sa plavim očima Velški korgi kardigan Foto: Shutterstock

Postoje zanimljiva predanja o korgijima. Jedna drevna priča kazuje da su oni došli do ljudi kad je dvoje dece naišlo na vilinsku sahranu u šumi.

Ožalošćene vile poklonile su deci dva šteneta korgija, a linije grublje dlake, koje se viđaju na leđima ovog psa, navodno potiču od sedla koje su vile jahale, koristeći ih kao ratne konje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari